У результаті ізраїльського удару по Дамаску загинуло четверо інструкторів Іранської революційної гвардії

damaskus

Автори: Кінда Макі та Лейла Бассам

20 січня 2024 2:26 GMT+2

Дамаск/Бейрут, 20 січня (Reuters). Ізраїльський ракетний удар по столиці Сирії Дамаску в суботу вбив чотирьох членів елітної Революційної гвардії Ірану, включаючи керівника інформаційного підрозділу сил, повідомило Reuters джерело безпеки в регіональному просирійському альянсі.

У Тегерані Революційна гвардія назвала імена чотирьох військових радників, які загинули під час ізраїльського удару, але не назвала їх звання, і повідомила, що додаткові подробиці будуть оголошені пізніше. Іранське державне телебачення заявило, що цільовою будівлею є резиденція іранських радників у столиці Сирії.

Від Ізраїлю, який протягом тривалого часу проводить бомбардування іранських військових і сил безпеки в Сирії, не було жодних коментарів. Він перейшов до більш смертоносних ударів після нападу 7 жовтня на Ізраїль бойовиків підтримуваного Іраном палестинського ісламістського угруповання ХАМАС з Ґази.

Сирійські державні ЗМІ повідомили про “повітряну атаку” Ізраїлю на будівлю в районі Маззех у Дамаску та заявили, що сирійська ППО збила кілька ракет.

Джерело служби безпеки, яке є частиною мережі груп, близьких до уряду Сирії та його головного союзника Ірану, повідомило, що багатоповерхова будівля використовувалася іранськими радниками, які підтримують уряд президента Башара аль-Асада, і що вона була повністю зрівняна з землею «високоточними ураженнями» ізраїльських ракет.

Джерело повідомило, що п’ята людина також була вбита, але не змогло відразу визначити національність.

Ессам Аль-Амін, голова лікарні Аль-Мовасат у Дамаску, повідомив Reuters, що після нападу в суботу в його лікарню надійшов один труп і троє поранених, у тому числі жінка.

Свідок Reuters у Маззе бачив машини швидкої допомоги та пожежні машини, які зібралися навколо місця удару, яке було оточене. Операції з порятунку людей, які опинилися під завалами, тривали протягом доби.

Палестинський ісламський джихад, підтримувана Іраном палестинська фракція, яка присутня в Сирії та Лівані, засудила суботній авіаудар, але повідомила Reuters, що ніхто з їхніх членів не був поранений, відкинувши повідомлення про те, що деякі з них були біля розбомбленої будівлі.

Іран і його військові союзники в Сирії закріпилися на широких територіях східної, південної та північної Сирії та в кількох передмістях навколо столиці, щоб підтримати Асада від внутрішніх ворогів і зазіхати на заклятого свого ворога — Ізраїль.

У грудні ізраїльська авіація вбила двох гвардійців, а 25 грудня поблизу Дамаска був убитий старший радник гвардії, який наглядав за військовою координацією між Сирією та Іраном.

Ізраїль відповів на шокуючий напад ХАМАС 7 жовтня, розпочавши нищівну повітряну та наземну війну в Ґазі з метою знищення правлячої ісламістської групи. Конфлікт охопив увесь Близький Схід із зростанням насильства в Сирії, Лівані, північному Іраку та в Червоному морі.

У Лівані добре озброєна іранська проксі-група Хезболла, а також місцеві крила палестинських бойових угруповань випустили ракети через кордон по Ізраїлю на знак солідарності з палестинцями в Ґазі.

У суботу ізраїльський удар на півдні Лівану вбив двох членів ХАМАС, коли вони їхали у своїй машині, повідомили Reuters три джерела безпеки.

Звіти Кінди Макіє та Фіраса Макдесі в Дамаску, Лейли Бассам у Бейруті та Найєри Абдалли в Дубаї; написання Майї Ґебейлі; редагування Марка Гайнріха

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа