У православних християн та греко-католиків розпочався Різдвяний піст

В понеділок, 28 листопада, у православних християн та греко-католиків розпочався Різдвяний піст, який триватиме сорок днів – до 7 січня.

Цей піст ще називають Пилипівським або Пилипівкою, тому що напередодні – 27 листопада — церква відзначає день преподобного апостола Пилипа

Згідно зі статутом Церкви, в пости слід утримуватися від м’яса, сиру, вершкового масла, молока, яєць, а іноді і риби, дивлячись по відмінності постів.

Правила утримання в Різдвяний піст не менш суворі, ніж в Петрів піст (Петрівка):

–  У понеділок, середу і п’ятницю забороняються риба, вино і єлей. Їжу без масла дозволено вживати тільки після вечірньої.

–  У вівторок, четвер, суботу і неділю дозволяється їжа з олією.

–  Риба дозволяється лише у суботу та неділю, а також у великі храмові свята, що припадають на вівторок і четвер. Якщо свята випадають в середу або п’ятницю, то дозволяється лише вино і єлей.

–  У тиждень перед Різдвом (2-7 січня) піст посилюється, і навіть у суботу та неділю від риби слід утриматися.

Якщо з поважних причин (вік, хвороба, вагітність, далека дорога, тяжка праця і таке інше) людина не може постувати, то має звернутися до свого духівника, який визначить послаблення.

Тілесний піст, без духовного посту, не приносить нічого для порятунку душі. Справжній піст пов’язаний з молитвою, покаянням, з утриманням від пристрастей і пороків, викоріненням злих справ, прощенням образ.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа