У Полтаві відбувся семінар для громад Полтавщини, Харківщини та Сумщини «Як зберігати пам’ять про війну»

Цими днями у Полтаві відбувся семінар «Як зберігати пам’ять про війну», організований Українським інститутом національної пам’яті (УІНП) разом з Фондом «Партнерство за сильну Україну».

Метою семінару було підвищення обізнаності громад про сучасні підходи до меморіалізації народної російсько-української війни за незалежність. Учасники дізналися про найкращі практики збереження пам’яті та заохочували місцеві ініціативи до співпраці з владою та експертами.

Переглянути подію «Як зберігати пам’ять про війну» можна на офіційному Ютуб-каналі Українського інституту національної пам’яті.

 

З вступними словами долучилися до заходу: Антон Чубенко, заступник начальника Полтавської ОВА; Олександр Лемешко, перший заступник голови Полтавської облради; Катерина Ямщикова, в.о. Полтавського міського голови, бойовий медик, ветеранка російсько-української війни.

«Сьогоднішній семінар поєднав багато важливих тем, які об’єднують фахівців на рівні країни та всіх небайдужих людей. Тема збереження пам’яті про війну – актуальна. У Полтавській області ведеться системна робота в цьому напрямі в синергії з усіма гілками влади, громадськістю. Ми плідно співпрацюємо з представниками військового командування в напрямі патріотичного виховання молоді, реабілітації, соціального захисту. В області діють ветеранські хаби, простори, функціонує чимало програм із підтримки ветеранів та їхніх родин. Вся необхідна інформація уніфікована, систематизована та розміщена на вебпорталі облвійськадміністрації у розділі «Захиснику та захисниці». Працюємо, щоб інформація була максимально наближеною до людей. Громади Полтавщини також не стоять осторонь реалізації ветеранської політики в області», – зауважив Антон Чубенко.

Спікери семінару розповіли про свій досвід меморіалізації. Зокрема слово мали представники місцевої влади, науковці та громадські діячі, серед яких: Клементін Блато, експертка з Фонду «Партнерство за сильну Україну»; Антон Лягуша, історик та декан Київської школи економіки; Анастасія Гайдукевич, наукова співробітниця відділу науково-дослідної роботи Музею Революції Гідності; Лєра Лауда, експертка Платформи пам’яті Меморіал.

Іван Стичинський, співробітник Інституту нацпам’яті презентував методичні рекомендації УІНП з меморіалізації війни. Кожен охочий їх може переглянути та скачати на свій гаджет тут https://tinyurl.mobi/3jHfQ Софія Мартинюк, радниця мера Ірпеня з мистецьких питань продемонструвала можливості діджитал-меморіалізації подій війни.

Учасники семінару також працювали сесійно. Обговорили сучасні підходи до меморіалізації, особливості роботи з пам’яттю як інструментом зцілення та інклюзивності. Зібрання завершилося сесією «Діалоги пам’яті», яку провела історикиня, співробітниця Українського інституту національної пам’яті, кандидатка історичних наук Марія Тахтаулова. Присутні аналізували досвід і виклики збереження пам’яті на Сумщині, Харківщині і Полтавщині. Загалом у територіальних громадах Полтавщини облаштовано 36 Алей Пам’яті Захисникам і Захисницям України, встановлено 332 дошки пам’яті, перейменовано 202 об’єкти місцевої інфраструктури, встановлено 5 пам’ятників, 17 пам’ятних знаків, 3 меморіали.

Наступний семінар відбудеться для громад Одеси та Одещини.

За матеріалами офіційного сайту УІНП

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа