У польського інституту нацпам’яті виникли проблеми зі слідством проти українського історика

Kuprijanowicz2

Слідство польського Інституту національної пам’яті має проблеми з розслідуванням справи голови Українського товариства Польщі Григорій Купріяновича.

Про це пише портал onet.pl.

Як відомо, раніше люблінський воєвода Пшемислав Чарнек подав скаргу до прокуратори на голову Українського товариства Польщі. На думку Чарнека, Купріянович повинен відповісти за те, що прирівняв Волинську трагедію до злочину вбивств українців в Сагрині партизанами Армії Крайової. Зараз справою займається Інститут національною пам’яті.

«Цілком можливо, що слідчі ІНП мають велику проблему. У 2017 році рішенням президента ІНП Ярослава Шарека Григорій Купріянович став членом Комітету захисту пам’яті боротьби та мучеництва при Інституті національної пам’яті у Любліні. Згідно з нашою інформацією, слідчі чекають поки Купріяновича не буде виключено, аби розпочати розслідування», — пише портал.

Відставки Купріяновича вимагає інший член комітету Анджей Мазурек, голова спільноти 27-ї Волинської дивізії АК.

Голова Українського товариства Польщі не бачить ніяких підстав для звільнення з комітету. Григорій Купріянович є єдиним представником національної меншини у цьому органі.

«Спроба відкликати мене зі складу комітету показує, що звинувачення і численні атаки в медіа на мене і українську спільноту нашого регіону з боку воєводи воєводи Пшемислава Чарнека вже приносять конкретні, практичні результати. Це призводить до спроб обмежити мені можливість діяльності в публічній площині і представляти українську спільноту», — підкреслив Купріянович.

 

Опрацював Євген Приходько, Простір.пл

Фото: Ігор Горків

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа