У Польщі дискутували: «Чи може Волинь нас не ділити?»

9 січня 2016 р. у Польщі відбулися публічні дебати «Чи може Волинь нас не ділити?» за участю старшого наукового співробітника Національного музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького» Ігоря Дерев’яного.

Захід проходив у залі Польського театру ім. Гієроніма Конєчки у м. Бидґощі з нагоди показу театральної вистави «Сварка» («Swarka»), прем’єра котрої відбулася 5 вересня 2015 р.

Вистава «Сварка» присвячена трагічним подіям 1942-45 рр. на території спільного проживання польського та українського народів, коли на тлі Другої світової та по її завершенні відбувалося протистояння українського та польського визвольних рухів, внаслідок якого загинула велика кількість польського та українського населення.

Вистава побудована на рефлексіях на факти, що ними є свідчення очевидців Волинської трагедії та їх нащадків. Під час вистави відеозапис цих свідчень транслюється на екрані. Свідчення записали режисерка вистави Катажина Шенгера та журналіст «Dużego Formatu» Мірослав Влєкли.

Задіяні у виставі актори Ґжеґож Артман, Беата Бандурська, Мірослав Ґузовскі, Мартина Пєшко, Міхал Ваньо та Ізабела Варикєвіч рефлектують на різноманітні аспекти трагічних подій минулого, передаючи біль та страждання представників обох народів. Сценічний твір дає інформацію для роздумів, а не готові висновки, спрямований примирення пам’яті між поляками та українцями.

Головними учасниками дебатів були творці вистави Катажина Шенгера та Мірослав Влєкли, а також історики: доктор Ґжеґож Мотика, автор книги «Від Волинської різанини до операції «Вісла», та Ігор Дерев’яний. Модератором дискусії виступив журналіст часопису «Gazeta Wyborcza» Вітольд Шабловський.

Під час дискусії були порушені такі питання, як особливості створення вистави, стан та перспективи дослідження тематики польсько-українського протистояння в 1940-х рр. в польській та українській науці.

Запис дебатів: https://www.youtube.com/watch?v=pTWZjVO1Mx4

Про виставу: http://www.teatrpolski.pl/swarka.html

Джерело: http://www.lonckoho.lviv.ua/podiji/novyny/u-polschi-obhovoryly-teatralnu-vystavu-na-hastrol-yakoji-ochikuje-ukrajina.html

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа