У Польщі розпочав свою діяльність Громадянський Комітет Солідарності з Україною

www.solidarnosczukraina.pl

 Зважаючи на те, що: на Майдані в Києві та на інших «майданах» по всій Україні протягом двох місяців українські громадяни боряться за демократичні зміни у своїй країні.

Відштовхуючись від традиції Громадянських Комітетів, які функціонували в Польщі в гарячі місяці 1989 року, будучи спонтанічними, загальнопольскими, в яких люди різних політичних поглядів та різної національності співпрацювали заради будівництва незалежної та самостійної Польщі і підтримки демократичних змін, а також з метою надавати допомогу особам та організаціям, які були репресовані через свої політичні переконання.

Громадяни Польщі та України переконані, що громадяни України є господарями в своїй країні і мають беззаперечне право співвирішувати її долю, зорганізували створення Громадянського Комітету Солідарності з Україною.

Комітет не є представником і не підтримує жодної політичної сили в Польщі чи в Україні. Об’єднує людей, які в 70-80-их роках минулого століття були в Польщі активними членами антикомуністичної опозиції і руху «Солідарності» 1980-81 років, таких як, наприклад: Збіґнєв Буяк, Хенрик Вуєц, Збіґнєв Ромашевський, Боґдан Ліс, Владислав Фрасинюк, Лешек Мочульський, Чеслав Бєлєцький з громадянами України, які працюють у Польщі, українською громадою з Польщі, а також люди, які давно були заанґажовані в справи, пов’язані з Україною.

Діяльність Комітету базується на суспільній праці його членів та співпрацівників. Комітет не ставить собі за мету отримання статусу юридичної особи чи набуття майна. Для досягнення своїх цілей Комітет співпрацює з громадськими організаціями, органами місцевого самоврядування, підприємцями та державною адміністрацією. Творячи підгрунтя для співпраці на користь демократичної України, він не конкурує з іншими, вже існуючими, організаціями.

Мета Комітету:

    • Мобілізація суспільної думки на користь солідарності з Україною в Польщі та за кордоном.

    • Збір коштів для Фундації Солідарності з Україною, перш за все, підтримка та поширення різних ініціатив у цій галузі неурядових організацій.

    • Допомога ініціативам у справі матеріальної та речової підтримки громадян України, які її потребують, а також організацій та ініціатив заанґажованих у боротьбу за демократичні зміни в Україні.

    • Допомога репресованим.

    • Мобілізація співпраці між регіонами в Польщі та в Україні, а конкретно – співпраця місцевих органів самоврядування на різних рівнях.

    • Інформування медіа та суспільства про ситуацію в Україні.

Приготувала: секція інформаційна Громадянського Комітету Солідарності з Україною

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа