У парламенті створено об’єднання “Пам’ять і порозуміння”

Депутати об’єдналися задля консолідації українського суспільства, громадянської толерантності та організації якнайширшого діалогу щодо складних сторінок минулого.

Народні депутати на чолі з Марією Матіос відгукнулися на заклик Українського інституту національної пам’яті та створили міжфракційне об’єднання “Пам’ять і порозуміння”. Відповідна заява була оголошена на засіданні Верховної ради 5 березня 2015 року.

Мета спільної діяльності парламентарів сприяти консолідації суспільства через налагодження загальнонаціонального діалогу довкола складних питань українського минулого. Депутати дбатимуть про зміну суспільних відносин, розвиток демократичних практик, дотримання прав та свобод людини, громадянської толерантності, виховання громадянина-патріота, а також запобігатимуть виявам нетолерантності, екстремізму.

Група покликана продукувати і поширювати такі суспільні месиджі, які би сприяли найширшому діалогу щодо історичних виразок і утвердженню чесного погляду на ті події, які дотепер викликають  гарячі дискусії. Для цього ми залучатимемо  фахівців насамперед істориків, а також ті державні інституції, які володіють “залізобетонними” аргументами: архівними матеріалами та  документами. У цьому ми маємо надію насамперед на Інститут національної пам’яті”, говорить очільниця об’єднання народна депутатка та письменниця Марія Матіос.

Голова Українського інституту національної пам’яті історик Володимир В’ятрович підкреслив значення створеного депутатського об’єднання: “Важливо прийняти ряд законів зі сфери національної пам’яті, необхідних для трансформації країни. Їх першочергова мета дати правову оцінку тоталітарним режимам минулого та не допустити повторення тоталітарних практик в управлінні країною”.

Марія Матіос підкреслює, що “Україна переживає  нині важкі, навіть криваві  часи коли повільного, коли стрімкого умирання “совка” у найбільш одіозних його виявах. Без  грунтовного, фахового обговорення найскладніших аспектів нашого минулого суспільство і далі тягтиме шлейф нерозвінчаних історичних міфів та  нерозуміння модерних темпів розвитку високорозвинутих країн”.

Як відомо такі “історичні” депутатські групи  активно діють у Європарламенті, парламентах Литви, Латвії, інших країн ЄС.

Прес-секретар УІНП

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа