У п’ятницю активісти вимагатимуть звільнити Василя Паскала з лав Національної поліції

У п’ятницю, 27 листопада, о 9:30 активісти Громадського люстраційного комітету вийдуть під стіни Міністерства внутрішніх справ з вимогою звільнити Василя Паскала з посади першого заступника голови Національної поліції України – начальника кримінальної поліції. Акція відбудеться за адресою: вул. Академіка Богомольця, 10.

 

Заклик вийти на акцію є результатом ігнорування керівництвом МВС та нової Національної поліції обуречення проти призначення одіозного Василя Паскала до вищого керівництва нової поліції, висловленого громадськими організаціями, журналістами, народними депутатами та окремими державними службовцями. Зазначимо, що вперше Громадський люстраційний комітет звернувся до Хатії Деканоїзде ще два тижні тому із відкритим листом, в якому перелічив усі злочинні діяння посадовця та закликав не допустити його призначення в поліцію. Жодних офіційних коментарів керівниця поліції не надавала, аж поки 24 листопада не було оприлюднено офіційну відповідь від МВС, яка підтверджувала його призначення до відомства. У той же день голова антикорупційного парламентського комітету терміново викликав Міністра внутрішніх справ Арсена Авакова та Керівника Національної поліції Хатію Деканоїдзе на засідання комітету. Обоє посадовців запрошення проігнорували.

«Призначення Паскала в нову поліцію — це злочин проти суспільства, яке вийшло на Євромайдан саме для того, щоб таких як він не було в органах державної влади. Ми вимагаємо його негайного звільнення як того, до речі, вимагає закон про люстрацію, від якого Паскал ховається за абсурдним рішенням суду», – підкреслює Олександра Дрік, Голова Ради ГО «Громадський люстраційний комітет».

Нагадаємо, Василь Паскал є суб’єктом Закону «Про очищення влади», оскільки з листопада 2011 по грудень 2014 працював начальником самостійного структурного підрозділу МВС. Проте уникає люстрації через судову ухвалу, прийняту з численними порушеннями.

Під час Революції Гідності на очолюваний ним Департамент карного розшуку МВС України було покладено завдання забезпечити контроль за організацією та здійсненням оперативного супроводу досудового розслідування в межах кримінального провадження щодо учасників протестів, тобто фактично займатися переслідуванням активістів Євромайдану.

 

5 листопада Василь Паскал був звільнений з посади заступника Міністра внутрішніх справ. Про його офіційне призначення стало відомо з відповіді, яку організація отримала від МВС 23 листопада. А вже 24 листопада інформацію про призначення Паскала оприлюднили на офіційному сайті Міністерства внутрішніх справ, де також зазначено, що судом було встановлено відсутність підстав для звільнення Паскала з посади заступника міністра внутрішніх справ на підставі Закону України «Про очищення влади». Крім того, МВС посилається на відповідь Генеральної прокуратури про те, що всі повідомлення про причетність В. Ф. Паскала до злочинів, вчинених стосовно учасників Революції Гідності, не відповідають дійсності.

 

Нагадаємо, що 7 вересня Громадським люстраційним комітетом було направлено в ГПУ заяву про злочин стосовно дій вже екс-заступника Міністра внутрішніх справ Василя Паскала під час акції, що проходила під стінами Верховної ради 31 серпня. На одному із відеозаписів зафіксовано, що Паскал віддавав накази бійцям Національної гвардії кидати димові шашки, які летіли з боку мітингуючих, назад у натовп. За офіційною інформацією, у цей день внаслідок вибуху гранати, яка була кинута в правоохоронців, постраждало більше 100 людей, а троє померло.

З повагою,

команда Громадського люстраційного комітету
Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа