У Москві злякалися активізації національних рухів ерзя і комі

finougr

23 квітня керівництво громадського руху “Асоціація фінно-угорських народів Росії” (АФУН) випустило заяву, в якому офіційно відмовилося від участі в прийдешньому Всесвітньому конгресі фінно-угорських народів, який пройде в червні в естонському місті Тарту.

Петр Тултаєв, призначений в Москві на посаду мера Саранська і голови АФУН, сильно образився на естонців. “Останнім часом в міжнародному фіно-угорському русі, на наш погляд, все яскравіше стали проявлятися деструктивні, явно політизовані тенденції”, – сказано в заяві.

Асоціація звинувачує фінно-угорські держави Європи в надмірно протекційному ставленні до народів Росії, акцентуванні уваги на негативних сторонах життя фіно-угрів в цій країні і критиці дій її уряду.

Однією з цілей проведення всесвітніх конгресів, на думку асоціації, є втручання у внутрішні справи Російської Федерації і її громадян.

Тултаєв відомий за межами міського округу Саранська своїм доносом на Єлфимова Сергія і Удоратіна Ніколая — активістів національного руху комі «Дор’ям асьнимӧс». Також Тултаєв послідовно стверджує, що народові Ерзянь не потрібна своя гімназія. У 2020 році він порадив Ерзянцям вчити рідну мову не в ерзянській гімназії, а в «одному з 73 гуртків, які відвідують 1 340 ентузіастів».

Free Idel-Ural

 

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа