У Литві введуть податок на елітне житло

Фото: Відголос.com

У Литві буде введений податок на нерухомість вартістю більше 1 мільйона літів (близько 290 тисяч євро).

Згідно з нещодавно прийнятим законом, податком буде обкладатися вся нерухомість, що належить одній особі або сім’ї. При цьому податок буде розраховуватися не від усієї вартості житла, а від суми, яка перевищує 1 мільйон літів. Наприклад, якщо житло коштує 1,2 мільйона літів, то податок буде розраховуватися з 200 тисяч літів.

За оцінкою литовської влади, введення даного податку поповнить бюджет країни приблизно на 8,7 мільйони євро. У той же час надходження до бюджету від нового податку складуть близько 5 мільйонів євро,  оцінюють експерти, оскільки в Литві налічується не так багато дорогої нерухомості.

Передбачається, що новий закон вступить в силу в 2012 році, після того як його підпише президент країни. До тих пір в Литві буде стягуватися додатковий податок лише з приміщень комерційного призначення (у розмірі від 0,3 до 1 відсотка від вартості).

Раніше агентство Bloomberg повідомляло, що в четвертому кварталі 2011 року вартість нерухомості в Вільнюсі зросла на 5,4 відсотка. За межами столиці ціни за три місяці збільшилися на 1,6 відсотка. За рік нерухомість у Вільнюсі подорожчала на 4 відсотки, а в решті регіонів – на 6 відсотків. При цьому ціни залишаються значно нижче докризового рівня (у столиці – на 28 відсотків, за її межами – на 42 відсотка). Апартаменти в будинках типової забудови Вільнюса восени 2011 року продавалися в середньому за 1207 євро за квадратний метр.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа