У Львові випускатимуть одеські «електронні вуха» для боротьби з артилерією ворога

У боротьбі з озброєними до зубів новітнім устаткуванням російськими агресорами українським артилеристам конче потрібні звукометричні системи, які здатні визначати знаходження гармат, мінометів і установок залпового вогню супротивника, після чого наводити на них наші гармати і коректувати їхній вогонь. Такі системи ще називають «електронними вухами» для артилерії.

Розробку цього розвідувального автоматизованого комплексу «Положення-2» одеське конструкторське бюро підприємства «Блискавка» почало ще в 1995 році, а завершило в грудні 2012-го. Але Міноборони так і не заплатило за цей комплекс, хоча він був прийнятий на озброєння. Підприємство влізло в борги і було змушене розпустити співробітників.

Цей комплекс, за словами директора СКБ Володимира Мінгалева, не має аналогів на пострадянському просторі та є конкурентоздатним у світі. Аудіоінформація, що надходить через звукоприймачі «Положення», обробляється комп’ютером, який видає координати стріляючої артилерії супротивника, а також точок розривів снарядів і мін, випущених українськими військовими. Всі дані передаються по шифрованих каналах зв’язку і відображаються в онлайн-режимі на екрані оператора і цифровому планшеті артилерійського командира. Максимальна дальність, на якій комплекс «чує» противника, – 35 км. Коригувати вогонь своїх він може на відстані до 15 км.

У липні нинішнього року Пентагон заявив, що готовий поставити Україні потужний радар з радіусом дії до 50 км, щоб допомогти їй у боротьбі з артилерією, яку використовують російські агресори. Але 18 серпня стало відомо, що, попри готовність американських радарів до відправлення, адміністрація Обами продовжує відкладати прийняття відповідного рішення.

Тож маємо розраховувати на власні сили і можливості. За останніми повідомленнями, виробництвом винайденого одеситами автоматизованого звукометричного комплексу займатиметься Львівський державний завод «Лорта». Сьогодні підприємство проводить імпортозаміщення низки складових комплексу «Положення-2». Воно необхідне, оскільки окремі деталі раніше виготовляли в кількох країнах колишнього Радянського Союзу, зокрема Росії та Білорусії. Тепер, за рахунок використання оновленої елементної бази, є сподівання на те, що тактико-технічні можливості комплексу будуть навіть поліпшені і дадуть змогу ще більш ефективно виконувати поставлені перед ним завдання.

Прикро, що Міноборони фактично знищило унікальне одеське СКБ «Блискавка», що розробляє «вуха» для української артилерії, які здатні конкурувати з аналогами, які виробляються у шести країнах світу – США, Великобританії, Франції, ФРН, Нідерландах та Ізраїлі. І це, не зважаючи на те, що нині Збройні сили відчувають гострий дефіцит саме у звукометричних системах.

Сергій Горицвіт

На світлині: такий вигляд мають «електронні вуха».

1 Такий вигляд мають «електронні вуха

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа