У Львові відчинено лише чверть укриттів, у столиці — половина

30 квітня у Києві відбулася презентація звіту з другої Національної кампанії моніторингу укриттів моніторингової групи ОЗОН Центру громадянських свобод та публічна дискусія на тему «Як зробити укриття доступними?». 

З вересня по грудень 2023 року ініціатива Центру громадянських свобод група громадського моніторингу ОЗОН моніторила укриття у таких містах: Київ, Луцьк, Львів, Черкаси, Миколаїв, Одеса та Шостка.

Волонтери перевіряли доступність та базову якість укриттів, а також виставляли загальну оцінку, яка базувалася на сукупності усіх критеріїв. Оцінка є суб’єктивним враженням про укриття і має шкалу: від дуже погано (1) до дуже добре (5).

Звіт презентувала менеджерка організації та керівниця групи громадського моніторингу ОЗОН Іванна Мальчевська. Зокрема вона розповіла, у якому місті є найкраща ситуація, а у якому — найгірша.

«Не всі укриття досі можна знайти і це проблема. Так, в Луцьку вдалося знайти 85% укриттів, які були зазначені на мапі укриття. І також з них тільки 60% були відкриті. Якщо це укриття — це буквально секунди часу. І у вас немає можливості, наприклад, дзвонити до житлово-комунального господарства і просити: “Дивіться, я тут на вулиці Шота Руставелі, будь ласка, відкрите мені укриття номер 135”. Воно має бути відчинене просто так, або на місці має бути відповідальна людина з ключами від укриття.

Окремо я розповім про місто Шостка, яке розташоване за 60 км від Росії. В нас там зібралася група класних ініціативних волонтерів, які за два тижні перевірили всі укриття міста. І в Шостки насправді найкраща ситуація з тим, щоб знайти укриття й щоб вони були відкриті. Хоча досі є проблеми, наприклад, з пандусами. Ми не зафіксували там доступних укриттів, і це теж велика проблема», — звітує Іванна.

Після презентвції звіту відбулася дискусія, спікерами якої стали: начальник Управління з питань координації діяльності з утримання фонду захисних споруд цивільного захисту Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості України Олександр Санджара, директор Департаменту муніципальної безпеки КМДА Роман Ткачук, громадська діячка та консультантка з питань безбар’єрності Уляна Пчолкіна, начальник відділу Департаменту організації заходів цивільного захисту апарату ДСНС Сергій Ободовський. Модераторкою виступила Вікторія Єрмолаєва, головна редакторка «Громадського радіо».

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа