У Львові презентували поштову марку на вшанування Січових Стрільців

На виконання Указу Президента України «Про заходи з відзначення діяльності Українських Січових Стрільців та 100-річчя їх перемоги на горі Маківка» Укрпошта ввела в обіг та вважає дійсним для пересилання письмової кореспонденції в усіх відділеннях поштового зв’язку в Україні та поза її межами художній поштовий конверт з оригінальною маркою «Пам’яті Українських Січових Стрільців. 100 років з дня битви на горі Маківка». Відтак, у Львівській міській раді було проведене спеціальне погашення конверта.

Нагадаємо, що бої за гору Маківка відбувалися під час Першої світової війни – з 29 квітня до 4 травня 2015 року – на східному фронті в Карпатах між підрозділами австро-угорських та російських військ. Гора стала ключовим пунктом оборони австрійської Південної армії, адже закривала найкращі підходи для російської армії. Січові Стрільці вистояли під натиском російських військ і зуміли втримати позиції. На тому майже 1000-метровому шпилі між Тухлею і Головецьком місцеві мешканці згодом насипали могили 34 загиблим у битві юнакам-січовикам. Нині на честь Героїв на горі встановлено пам’ятний знак.

post

В урочистому погашенні конверта взяли участь міський голова Львова Андрій Садовий, в. о. директора Львівської дирекції Укрпошти Микола Ростов, а також знані львів’яни Іван Вакарчук та Ігор Калинець

Конверт

«Сьогодні непересічна подія. Адже вже більше 100 років тому на горі Маківці відбувся героїчний бій між Січовими Стрільцями і російською армією. Українська пошта ніколи не стояла осторонь від таких знакових подій. Ось і цього разу ми виготовили спеціальний художній конверт з оригінальною маркою, який присвячений цій події. Отож всі охочі віднині зможуть прийти на Львівський поштамт і придбати цей конверт, щоб відправити листа у будь-який куточок світу, де мешкає українська діаспора», – зазначив Микола Ростов.

На конверті зображено фото «Легіон УСС в Карпатах на горі Маківка, 8 березня 1915 р.», з написом: «Пам’яті Українських Січових Стрільців. 100 років з дня битви на горі Маківка»; мікрошрифт: «УКРАЇНА UKRAINA». На самій марці зображено: Меморіал Українських Січових Стрільців на горі Маківка; напис: «УКРАЇНА UKRAINA 2015». Наклад – 400 000 примірників. А розробила дизайн нової поштівки відома художниця Наталія Гожа.

Ігор Галущак

Львів

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа