У Львові антикомуністичні сутички перемістилися до офісу Свободи

Звичайно у Львові сутички 9 травня відбувалися або на Пагорбі Слави, або біля монументу на вул. Стрийській (де зараз Академія Сухопутних Військ). Однак сьогодні поліції довелося їхати до пам’ятника комуністичному західноукраїнському письменнику Степанові Тудору, який багато років з площі Маланюка  дивиться на офіс ВО Свобода на вул. Чайковського, 17. Сьогодні громадські активісти спробували знести памятник Степану Тудору на площі Маланюка. Хлопці були в балаклавах, передає кореспондент Львівського порталу.

732-1

На місце події прибула поліція. Виникла сутичка. В результаті інцеденту відбили кілька плит в основі памятника. Молодиків загнали в подвіря будинку на вулиці Чайковського де правоохоронці надавали їм стусанів.

Молодики, яких загнали у кут, скандували «зрадники» та «смерть ворогам».

Також стало відомо, що акцію організували активісти ГО “Білі горвати”. Як заявив присутнім представник цієї організації Роман Жук, ” це нонсенс – мати такимй пам’ятник у Львові”.

Правоохоронці затримали щонайменше двох осіб.

740

Як відомо,  Степан Тудор народився 25 серпня 1892 року на Львівщині. Він був письменником, публіцистом і політичний діячем у Галичині. Представник Львівсько-Варшавської школи філософії, доктор філософії. Після Першої світової війни С. Тудор стає відвертим комуністичним агітатором. Пропагує ідеї радянського штибу марксизму.

Був депутатом Українських Народних Зборів Західної України.

В розпал цієї бурхливої діяльності життя Степана Тудора трагічно урвалося: в перший день нападу Німеччини на СРСР 22 червня 1941 він загинув разом зі своєю дружиною у Львові від випадкового потрапляння німецької авіабомби в групу галицьких письменників. Разом із ним загинули Олександр Гаврилюк із дружиною, Францішек-Станіслав Парецький та Зофія Хажевська. Похований на Личаківському кладовищі, поруч з ідейним товаришем Олександром Гаврилюком.

Фото: Львівський портал, Варта1

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа