У Львівській обласній раді відбувся круглий стіл «Польсько-український конфлікт 1942-1947 років як війна»

Круглий стіл ПОЛЬСЬКО-УКРАЇНСЬКИЙ КОНФЛІКТ

17 червня у Львівській обласній раді відбувся круглий стіл на тему: «Польсько-український конфлікт 1942-1947 років як війна». Захід відбувся за участі депутатів Львівської обласної ради, науковців-істориків, представників громадських організацій.

Депутат Львівської обласної ради Андрій Холявка привітав від імені голови обласної ради Петра Колодія усіх присутніх в й і наголосив на тому, що учасників круглого столу зібрала винятково важлива тема – важлива як для нашого минулого, так і для нашого майбутнього. «Ця тема важлива як для нас в Україні, так і для зовнішньополітичного реноме України, оскільки ми бачимо, що продовжуються бої за історію, і, на жаль, деякі кола в сусідній державі не залишають сподівань переписати історію й покласти на нас, на українців, вину за ті конфлікти, які мали місце між українцями та поляками», – сказав Андрій Холявка. Також він наголосив на тому, що дуже важливо, щоб історична правда була передана в майбутнє і засвоєна нами повністю без виключень і без перекручень.

Власне висвітленню цієї історичної правди, протидії перекрученням і маніпуляціям теми волинських подій було присвячено круглий стіл. Головним доповідачем на ньому був відомий історик Володимир В’ятрович, який багато років працює над дослідженням українсько-польських стосунків, зокрема у 40-х роках ХХ століття.

В обговоренні теми виступили Герой України Юрій Шухевич, професор Леонід Зашкільняк, директор Інституту українознавства імені Івана Крип’якевича НАН України Микола Литвин, голова Об’єднання товариств депортованих українців «Закерзоння» Володимир Середа, директор Львівської обласної універсальної бібліотеки Іван Сварник, Почесний директор Львівської національної наукової бібліотеки імені Василя Стефаника Лариса Крушельницька.

Підсумовуючи діалог круглого столу, депутат Львівської обласної ради, директор комунального підприємства „Доля” Святослав Шеремета повідомив, що обласна рада, Оргкомітет круглого столу й надалі продовжуватимуть проведення заходів, під час яких розглядатимуться усі аспекти українсько-польських стосунків.

Прес-служба ЛОР

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа