У Києві встановили пам’ятну таблицю на місці заснування першого осередку СУМ

З нагоди 90-річчя заснування Київського осередку Спілки Української Молоді  у столиці встановили пам’ятну таблицю.

Розташували меморіальний камінь, з вмонтованою в нього табличкою, біля нещодавно висадженого СУМівського дуба в дворі одного з будинків на сучасній вул.Пимоненка.

На таблиці написано: «Неподалік цього місця (між Покровським монастирем та вул. Пимоненка) знаходилась Перша Українська гімназія (Петлюрівська гімназія, а згодом Трудова школа), в її стінах в 1925 році групою молоді на чолі з Миколою Павлушковим було засновано Спілку Української Молоді».

2015-12-09-13.36.24-111-1024x774

Спілка Української Молоді – молодіжна виховна організація, яка, в 10 країнах світу, займається вихованням молоді на християнських та патріотичних засадах у дусі свого гасла «Бог і Україна».

Спілку засновано у 1925 році в Києві, проте підпільну організацію було розконспіровано, а її лідерів засуджено в березні 1930 року на харківському процесі СВУ-СУМ.

У 1946 році СУМ було відновлено в повоєнній Німеччині, з того часу організація поширює свою працю у 10 країнах світу в Західній Європі, Північній і Південній Америці та Австралії.

В основі виховної системи СУМу є теоретичні напрацювання Григорія Ващенка (1878-1967) – відомого українського педагога, який вперше розробив систему національного виховання. Його головна праця «Виховний ідеал» була присвячена виховникам СУМу, а ще при житті професор Ващенко став Почесним членом Спілки.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа