У Києві відкриють фотовиставку Об’єктивНА історія

5 жовтня 2017 р. о 13:00 у головній експозиції Національного музею історії України у Другій світовій війні (вул. Лаврська, 27) у просторі виставкового проекту «Український Схід» відбудеться презентація фотовиставки «Об’єктивНА історія».

Основна сюжетна лінія світлин нового проекту – часові паралелі між захисниками рідної землі на відстані 70 років. Одні герої, зображені на фотографіях, живуть у 1940-х роках. Це знімки воїнів УПА з Яворівського архіву, які дивом збереглися й були досліджені істориком Василем Гуменюком. Інші – з війни на Сході України, зроблені танкістом 46-го окремого батальйону спеціального призначення «Донбас-Україна» ЗСУ Юрієм Величком. Фото схожі між собою. Їхні герої – красиві люди на потворній війні.

Oholoshennia_MuzIDSW(1)

Зафіксовані фотографами-професіоналами та аматорами в різний час герої світлин кохають, відпочивають після бойового походу, жартують, упорядковують тимчасове пристанище, очікують на ворога, прощаються з полеглими побратимами тощо. Вони не перетнулися в часі, проте випромінюють однакові емоції.

У центрі залу – фотозбільшення пошкодженого негатива – одного із 216 од. Яворівського архіву. Поруч – матеріали фондової колекції Музею: повстанські бідони з документами, які зберігали історію для прийдешніх поколінь.

Тему війни на Сході України відображають і фото керівника прес-служби 14-ї механізованої бригади ЗСУ, журналіста Владислава Якушева – зламані, знівечені гілки крізь розбите скло, залишки розплавлених осколків звисають із вікон. Моторошні картини дійсності змушують думати про розколений навколо світ.

То хто ж відверне нашу землю від прірви? Де знайти тих реставраторів людських душ, які складуть з уламків цілісне мозаїчне панно нашої держави? Тільки ми самі, пам’ятаючи минуле, здатні власноруч утримати Покрову миру та благополуччя над Україною.

На церемонію завітають куратори проекту, ветерани АТО, волонтери.

Партнери: Мистецький проект «Життя на “нулі”»

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа