У Києві відкрилася експозиція “Крим. Літній сезон: те, що у нас не забрати”

kirim

22 червня, у Києві в магазині Всі. Свої | Дім та Декор відкрилася експозиція “Крим. Літній сезон: те, що у нас не забрати”. Вона є частиною правозахисного проєкту, який ініціювали громадські організації Український ПЕН, Центр громадянських свобод, найбільша платформа українських брендів Всі. Свої та креативна агенція Postmen. 

Участь у відкритті виставки взяли директорка з маркетингу та комунікацій Всі. Свої Тетяна Фіщук, виконавча директорка Українського ПЕН Тетяна Терен, голова правління Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук, перша заступниця Міністра закордонних справ України Еміне Джапарова, режисер, письменник, колишній бранець Кремля Олег Сенцов, журналістка, телеведуча Мирослава Барчук, кримськотатарський художник та кераміст Рустем Скибін та кураторка проєкту “Крим. Літній сезон” Настя Іщенко. Пригощав ресторан кримськотатарської кухні Musafir.

Для експозиції організатори зібрали речі, які уособлюють нашу пам’ять про Крим, а також їхні історії. Головна ідея проєкту – нагадати українцям про сьоме літо окупації Криму, а також завдяки зібраним експонатам сформувати символічний простір, наповнений нашими спогадами про півострів. Допоки вони з нами, переконані ініціатори проєкту, Крим лишається українським.

Загалом на виставці, що відкрилася на -1 поверсі магазину Всі. Свої | Дім та Декор (Хрещатик, 34), представлено понад 30 експонатів. З них було сформовано виставковий простір “Здається кімната на сезон”.

У ньому зібрані речі, що надійшли з різних міст України, а також експонати відомих українців. Зокрема, співак Святослав Вакарчук надав картину – подарунок від моряків фрегату “Гетьман Сагайдачний”, керівництво якого відмовилося виконувати накази російського окупаційного командування. Акторка Римма Зюбіна передала для експозиції сукню з хусточок, які їй подарували діти з табору “Артек”. Співачка Джамала поділилася старовинним музичним інструментом, знайденим у підвалі її будинку в Криму. Акторка Ада Роговцева передала сімейну реліквію – аплікацію з квітів та трав Криму, які її донька збирала в дитинстві. Співголова міжфракційного парламентського об’єднання “Кримська платформа” Рустем Умєров поділився кримськотатарським головним убором – к’алпак’ом.

Перша заступниця Міністра закордонних справ України Еміне Джапарова передала на експозицію кримськотатарський прапор – до окупації півострова її сім’я щороку брала його на мітинги в Сімферополі 18 травня – День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

“Коли спаплюжують ідентичність, коли спаплюжують унікальну самобутню історію корінного народу, зокрема кримськотатарського, це і є той злочин, який ми щодня спостерігаємо в Криму після окупації, – підкреслила Еміне Джапарова під час відкриття експозиції у Всі.Свої. – Я дуже вдячна тим, хто сьогодні запустив цей проєкт, тому що на різних заходах ми можемо говорити про Крим в різних формах: мовою культури, мовою мистецтва, мовою спогадів, мовою персональних історій. Це завжди єднає”.

Олег Сенцов передав для проєкту “Крим. Літній сезон” сценарій фільму “Носоріг”, який ФСБ вилучила під час його арешту в Криму і повернула перед судом. З цим сценарієм Олег не розлучався протягом п’яти років ув’язнення в Росії.

“Цей сценарій повернувся зі мною на волю в Україну, – розповів Олег Сенцов. – Ми почали знімати цей фільм минулого року, і восени він уже вийде у широкий прокат. Коли друзі запросили мене на цю виставку, я зрозумів, що єдиною річчю, яка залишилася зі мною на згадку про Крим, – був цей сценарій. Я не дорожу речами – я дорожу людьми, спогадами, тим, що в серці. А в серці у мене багато Криму і я дуже вірю, що ми побачимо повернення Криму, над яким будуть майоріти український і кримськотатарський прапори”.

Також спеціально на відкриття виставки з Криму приїхала Лілія Гемеджі – одна з небагатьох адвокатів на півострові, які беруть участь в політично мотивованих процесах. Вона неодноразово отримувала погрози та попередження з вимогою припинити правозахисну роботу в Криму.

“Я подвійно вдячна за те, що цей захід не присвячений жодній даті, – зазначила Лілія Гемеджі. – Про Крим важливо пам’ятати завжди, тому що на півострові залишилися сотні людей, які хочуть відчувати підтримку і тепло… Моє особисте спостереження – увага до всіх процесів, які відбуваються в Криму, допомагає впоратися з ними. Людина програє, коли опускає руки. Кримчани руки не опускають, і з вашою підтримкою у них стає більше сил”.

Також з нагоди відкриття виставки “Крим. Літній сезон: те, що у нас не забрати” в магазині Всі. Свої | Дім та Декор уперше представили корнер з колекціями локальних брендів про український Крим. Тут можна знайти вироби відомих кримськотатарських керамістів – Рустема Скибіна та Марини Курукчі, які виготовляють унікальні керамічні вироби з автентичними кримськотатарськими орнаментами.

Експозиція “Крим. Літній сезон: те, що у нас не забрати” триватиме до 22 липня.
Вхід на виставку вільний.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа