У Києві відкрилась виставка ікон та сакральних творів студентів академії ім. Михайла Бойчука

У Національному музеї літератури України відкрилась виставка «Воскресіння». Вона презентує твори Олени Осадчої та студентів сакрального відділення Київської державної академії декоративно-прикладного мистецтва і дизайну ім. Михайла Бойчука.

«Ця виставка є свідченням того, що попри всі виклики та складнощі війни, ми живемо, дозволяємо собі творити і мріяти. Це означає, що ми віримо й сподіваємось на нашу перемогу. Прекрасно й те, що є педагоги, які можуть передати свої знання та вміння, а головне – бажання творити, своїм студентам», – сказав т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв. 

Експозиція містить не тільки твори іконопису та фрески, більшість яких створили студенти 20017–2020 років, а й понівечені роботи та фото зруйнованих будівель Академії, а також інсталяцію, створену з фрагментів цегляних стін та арматури. 

«Це унікальна виставка. Адже з нашими сучасниками відбулося диво. Коли зруйновані, здавалося б, знищені, зранені твори набули нового життя й воскресли. Тому проєкт «Воскресіння» набув такого символічного значення», – підкреслила Генеральна директорка Національного музею літератури України Галина Сорока.

Центральний експонат виставки – ікона Архангела, яку знайшли під завалами академії Бойчука та відреставрували. 

Нагадаємо, 25 березня 2024 року в одну з будівель навчального корпусу академії влучила частина російської надзвукової ракети й вщент зруйнувала приміщення, де зберігалися золоті фонди дипломних робіт студентів.

«Академія Бойчука є спадкоємицею творчих і педагогічних засад Михайла Бойчука. Він наголошував, що ми маємо досконально вивчати українське народне мистецтво й сам вивчав українську народну ікону та сформував напрям неовізантизму, в якому вбачав національні корені українського мистецтва. Академія також приділяє велику увагу цьому напряму», – розповіла ректор Київської державної академії декоративно-прикладного мистецтва і дизайну ім. Михайла Бойчука Олена Осадча.

Вона зазначила, що багато творів студентів сакрального відділення все ще знаходяться під завалами академії. Їх планують знайти та відреставрувати.

Джерело: МКіП

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа