У Києві – прем’єра нового фільму про Майдан

18 лютого в кінотеатрі “Жовтень” відбулась прем’єра документального фільму Володимира Тихого і творчого об’єднання #Вавилон’13 “Бранці”. 25 лютого фільм виходить в загальнонаціональний прокат.

DSC_7148

Знімальна група на прем’єрі фільму у кінотеатрі “Жовтень”, фото Наталки Дяченко

Після фільму більше години тривало обговорення між глядачами, знімальною групою та героями, у якому взяли участь: правозахисник Костянтин Реуцький, доктор юридичних наук Володимир Василенкоюрист Юрій Кушнір, співзасновник StopFake і викладач Могилянської Школи Журналістики, Євген Федченко,  підполковник ЗСУ Євген Роженюк та інші.

Центральною темою дискусії було право на повстання, переосмислення подій 18-20 лютого 2014 року, як одна з тем фільму. Євген Федченко, співзасновник ініціативи StopFake, зазначив:  “Ми розглядаємо все як процес правдошукання. Правду  зазвичай неможливо показати у фільмі, є тільки правдивість. Але цей фільм йде далі — надзвичайно легко розповідає цю драматичну історію.  Що це була за логіка у солдат внутрішніх військ? Чи дійсно вони були замкнені у безвихідній ситуації? Не буває таких ситуацій — людина завжди має вибір. Навіть якщо це вибір: “Я цього наказу виконувати не буду, я йду до в’язниці”. Це маніпуляція — казати, що є підневільні будь-якому наказу люди”.

Модератор дискусії, журналіст Андрій Куликов підсумував: “Одна з чеснот цього фільму — він чесний до глядача. Український глядач скептичний, допитливий, такий, що захоплюється, любить і ненавидить. Фільм пропонує вибір глядачеві. Тихий не забрав у мене право самостійного вибору”. Додавши також: “Це фільм для великокго екрану, унікальне сполучення документальних і поставлених кадрів, унікальна мультиплікація, операторська робота. Це спражній кінематограф. Один із тих документальних фільмів, які мають мати свого глядача у кінотеатрі . Треба йти в кінотеатр і дивитись цю стрічку на великому екрані”.

На прем’єрі  були присутні бійці-ветерани війни на Сході України, члени родин загиблих Небесної Сотні, активісти та учасники Майдану.
Головним героєм фільму є учасник Майдану студент-біолог Сашко Клочко. Він намагається розшукати полоненого ВВшника і дізнається несподівану таємницю про події Майдану.Робота над фільмом почалась у липні 2014 року під час з’їзду родин Небесної Сотні. Анімаційну частину “Бранців” створили Анатолій Лавренішин та Анастасія Тиха. У фільмі також звучить музика Антона Байбакова та гурту “Океан Ельзи”.

З 25 лютого фільм можна буде побачити на екранах Києва, Харкова, Одеси, Львова, Вінници та Житомира. У Києві стрічка йтеме у кінотеатрах Київ, Кінопанорама, Жовтень та Ліра.
Прокат здійснюється за підтримки Державного агентства України з питань кіно 

 

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа