У Києві “під декомунізацію” хочуть назвати вулицю іменем останнього комуністичного мера

Гавел проти Згурського – боротьба за те, чиє ім’я носитиме нинішній бульвар Івана Лепсе – відомого дисидента, натхненника «Празької весни» та першого президента незалежної Чехії Вацлава Гавела чи останнього радянського мера Києва Валентина Згурського – триває.

7 грудня 2015 року на офіційному сайті Київської міської ради з’явилося повідомлення про те, що постійна комісія Київської міської ради з питань місцевого самоврядування, регіональних та міжнародних зв’язків підтримала проект рішення «Про повернення історичних назв, уточнення назв, перейменування вулиць, проспекту, площ та провулків у місті Києві». Серед іншого Київській міській раді запропоновано перейменувати бульвар Івана Лепсе на бульвар Валентина Згурського.

Це рішення, хоча й пройшло обговорення в електронному вигляді, наштовхнулося на хвилю громадського спротиву. Була створена спільнота «Бульвар Вацлава Гавела, Київ» за перейменування бульвару Івана Лепсе у бульвар Вацлава Гавела.

10 грудня на сайті Київської міської ради зареєстрували петицію «Щоб не порушувати Закон про «декомунізацію» КМДА потрібно відмінити ПЕРЕЙМЕНУВАННЯ бул. Івана Лепсе на бул. Валентина Згурського…».

«Авторитетну і безапеляційну оцінку діяльності Валентина Згурського дав народ під час виборів до Верховної Ради, ще за комуністичних часів, коли він не зміг зібрати навіть мінімальну підтримку виборців, незважаючи на те, що під час виборчої компанії широко застосовувалися технології підкупу виборців», – йдеться у петиції.

Петиція подана за дорученням колишніх і працюючих працівників об’єднання ім. С.П. Корольова, яке розташоване на бульварі Лепсе. З учорашнього дня петицію обома мовами підтримало більше 500 осіб із необхідних 10 тисяч підписів.

Український інститут національної пам’яті надіслав листи на ім’я голови Київської міської ради Віталія Кличка та секретаря Київської міської ради Володимира Прокопіва із закликом «виключити з проекту рішення Київської міської ради «Про повернення історичних назв…» пункт про перейменування бульвару Івана Лепсе на бульвар Валентина Згурського та не присвоювати будь-яким об’єктам топоніміки м. Києва імені Валентина Згурського».

Інститут наголошує, що це «прямо порушує пункт 4 статті 1 Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», адже Валентин Згурський обіймав посаду голови виконавчого комітету Київської міськради депутатів трудящих (1979–1990), був членом ЦК КПУ (1981–1990)».

Прес-служба Українського інституту національної пам’яті

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа