У Києві розпочав роботу Національний круглий стіл

У четвер, 5 квітня, в Українському домі в Києві розпочав роботу Національний круглий стіл «Місія інтелігенції та вільних людей України», де обговорювали світові виклики і головні проблеми України в гуманітарній, економічній та суспільно-політичній сферах.

 

«Національний круглий стіл під гаслом “Вільна людина у вільній країні” стане новим інститутом, що започаткує демократичний процес вираження суверенної волі народу України через свідому комунікацію і співпрацю вільних людей», — переконані ініціатори його скликання, учасники групи «Першого грудня».

Ініціативна група «Першого грудня» започаткована на відзначення Дня загальноукраїнського референдуму, що підтвердив вибір українського народу: державна незалежність. «Ми стоїмо на позиції державності, і це є тверда політична позиція — тут дискусії не може бути. Але ким і в якій державі хочемо жити? Відповідь дає девіз цього круглого столу і можливих наступних: “Вільна людина у вільній країні”. А нинішня програма конкретизована у формулі: “Місія інтелігенції та вільних людей України”», — йдеться у вступному слові.

До участі в першій розмові учасники Ініціативної групи «Першого грудня» запросили філософів, громадських діячів, експертів, діячів культури.

Національний круглий стіл має принципово позапартійний характер. На нього за одностайною згодою Ініціативної групи та Оргкомітету не запрошені ні представники влади, ні керівники політичних партій, ні народні депутати або політичні діячі. «Йдеться не про якусь неповагу до них, а про пошук інших можливостей виявлення громадської думки, інших точок зору для, сказати б, багатшого, стереоскопічнішого бачення проблем. Важило й те, що хочемо уникнути міжпартійних чвар та сліпих особистих порахунків і запропонувати цивілізовані форми громадянського діалогу. Але це не означає, що йтимемо в обхід гострих соціальних і політичних проблем», — роз’яснює Іван Дзюба.

Черговий головуючий Ініціативної групи «Першого грудня» Іван Дзюба підкреслив: «Національний круглий стіл має бути перманентним, проводитися двічі-тричі на рік, а в перервах між ними працюватимуть експертні групи. Йдеться про створення постійно відкритої публічної арени для обміну думками і дискусій між компетентними людьми та вироблення певних рекомендацій суспільству».

Джерело: http://1-12.org.ua/2012/04/05/398#more-398

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа