У Києві презентують збірники документів з історії депортації та боротьби за повернення на батьківщину кримськотатарського народу

У Києві презентують дві книги: «Мы видели ад на земле…»: К 70-летию депортации крымскотатарского народа» та «Мустафа Джемилев: «На протяжении десятилетий голос крымских татар не был услышан…».
5 червня, четвер
16:00
прес-центр Українського національного інформаційного агентства Укрінформ
(Київ, вул. Б. Хмельницького, 8/16)
У збірнику «Мы видели ад на земле…» представлено архівні документи та спогади очевидців, котрі розкривають причини, підготовку та перебіг депортації кримськотатарського народу, нелюдські умови, в яких опинилися спецпереселенці у перші, найтяжчі, роки депортації.
Книга «Мустафа Джемилев: «На протяжении десятилетий голос крымских татар не был услышан…» ілюструє громадську, правозахисну та політичну діяльність лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва. У виданні представлено матеріали про судові процеси, які висвітлюють становлення руху за права кримськотатарського народу загалом і про М. Джемілєва як активного учасника цього руху; уривки з мемуарів видатних правозахисників, інтерв’ю та виступи Джемілєва, зокрема, з трибуни Верховної Ради України та на вічі Євромайдану, а також на закритому засіданні Ради Безпеки ООН 31 березня 2014 р.
У презентації візьмуть участь:
редактор та упорядник обох видань історик Гульнара Бекірова;
директор видавничого дому «Стилос» Олена Бондаренко;
співробітники Українського інституту національної пам’яті д. і. н. Олена Любовець та к. і. н. Богдан Короленко.

У роботі круглого столу заплановано участь народного депутата України, лідера кримськотатарського національного руху Мустафи Джемілєва.

Організатори: Український інститут національної пам’яті, видавничий дім «Стилос».

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа