У Краматорську та Сєвєродонецьку з журналістами провели навчання про розвідку за OSINT- методиками

3-4 листопада 2015 року, в Краматорську та Сєвєродонецьку, радник Міністра інформаційної політики України з питань інформаційної безпеки Дмитро Золотухін провів тренінги з пошуку інформації у відкритих джерелах для місцевих журналістів та блогерів.

За підтримки фонду European Endowment for Democracy та Міністерства інформаційної політики України Дмитро Золотухін реалізовує проект навчання технікам та методикам Open Source Intelligence (OSINT), які нині використовуються найбільш популярними і професійними командами журналістів та волонтерів в сфері інформаційного протистояння, такими як Bellingcat та InformNapalm.

На тренінгах за допомогою інструментів OSINT учасники навчаються виконувати дві основні задачі. По-перше, використовувати прийоми пошуку в онлайн-просторі для викриття фейків і перевірки джерел інформації. Так, на обох тренінгах вивчався фейк про нібито отримання Україною великого кредиту в обмін на прийом біженців з Близького Сходу.

По-друге, використовувати онлайн джерела інформації для викриття ознак корупційної діяльності представників органів влади та проведення журналістських розслідувань. Учасники тренінгів одразу зможуть застосовувати отримані знання в своїй роботі.

Дмитро Золотухін: «Згідно з планами проекту, тренінги для журналістів місцевих ЗМІ та громадських активістів пройдуть щонайменше в 12 містах України. Наступні тренінги пройдуть в Харкові, Маріуполі, Миколаєві та Одесі. Також ми з моїми колегами працюємо над створенням сайту та навчального відеокурсу».

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа