У Карпатах молодь розчищатиме бункер УПА

З 2 по 7 липня, у Сколівському районі на Львівщині, відбудеться молодіжний табір “Кичера”, метою якого є розчистити бункер Головного осередку пропаганди УПА. У перервах між фізичним навантаженям, учасники табору братимуть участь у тренінгах з лідерства, цілеспрямованості, таймменеджменту, ефективній роботі МГО. Також у програмі табору, який організовує Молодіжне Об’єднання “ГРАНІТ” – інтелектуальні змаги та лекції з історії українського націоналізму.

Учасниками табору може стати молодь віком від 14 до 21 року.

“Цією весною успішно завершились пошукові роботи бункеру Головного осередку пропаганди ОУН-УПА, що тривали два роки” – розповідає Андрій МОЧУРАД, член Молодіжного Об’єднання “ ГРАНІТ ” – Для пошуку, ми опрацьовували радянські документи, спогади осіб, що перебували в бункері. Дані були суперечливі і вкрай неточні. В квітні цього року, заручившись підтримкою міцевих лісників, група пошуковців віднайшла точне місце розташування бункеру”.

“Основне завдання учасників табору – розчистити криївку, що сягала в довжину 35 метрів, від багатолітніх завалів букового лісу та підготувати територію до розкопок кваліфікованими спеціалістами – коментує Михайло МАЛКУШ, МО “ ГРАНІТ ” – В подальших планах пропрацювавши контури та встановивши пам’ятні таблиці, зробити щось на зразок міні-музею під відкритим небом. А також розчистити стару закинуту дорогу неподалік та промаркувати маршрут, щоб туристи та молодь мали змогу відвідувати цю місцину”.

Зголоситись на табір можна сайті організаторів mogranit.org.ua або за телефонами 063 34 34 800, 096 583 25 68.

Довідка:

Зусилями Молодіжного Об’єднання “ГРАНІТ”, у попередні роки було віднайдено місце функціонування повстанської радіостанції “Афродіта”, здійснені експедиції з пошуку старшинської школи УПА “Олені” , тощо.

Згідно спогадів Дарії Малярчин, що працювала у бункері друкаркою, за архітектурою, це не була звичайна криївка. Це був комплекс з кількох кімнат де могли працювати одночасно більше 10 осіб, тижнями не виходячи на поверхню. Кімнати були обладнані пічками з замаскованими димоходами, вентиляцією, металевою трубою постачалась вода з підземного джерела і відводились нечистоти, були обладнані склад продуктів, місце для сушки дрів, туалет. Вікна були продумані так, що попри них через заглибину і замасковані відкидні клапани, усередину потрапляло сонячне світло.

У цій криївці працювали такі дячі як Осип Горновий, Петро Федун «Полтава» (автор брошури “Хто такі банерівці та за що вони борються?”), сюди на наради навідувалися Р. Шухевич, О. Гасин, та інші чільники національно-визвольного руху. Бункер активно використовувався понад 2 роки, але під час облави у 1948 році був підірваний органами МГБ.

Місце розташування бункера увійде в туристичний маршрут “Горами нашої слави”.

Контактні тел:  097 945 00 05, 063 102 101 2

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа