У Хорватії на виборах перемогла коаліція “Кукуріку”

На парламентських виборах в Хорватії перемогла коаліція Kukuriku (“Кукуріку”) на чолі з опозиційною Соціал-демократичною партією (СДП) Зорана Мілановіча, повідомляє Agence France-Presse з посиланням на ЦВК Хорватії, де підрахували вже понад 50 відсотків бюлетенів.

Коаліція Kukuriku отримає 76 зі 151 місця в парламенті, тоді як правляча “Хорватська демократична співдружність” (ХДС) прем’єр-міністра Ядранки Косор, згідно з даними ЦВК, отримує 47 мандатів. Косор визнала поразку, однак завила, що результат, який показала її партія, є добрим, враховуючи скандали, що супроводжували вибори.

Головною причиною втрати популярності правлячої партії став ряд корупційних скандалів за участю членів ХДС. У жовтні Бюро по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Хорватії (USKOK) розпочало масштабне розслідування щодо правлячої партії у зв’язку з інформацією про незаконне фінансування ХДС. Серед підозрюваних опинився колишній хорватський прем’єр Іво Санадер , а також ряд інших відомих політиків.

“Хорватська демократична співдружність” було правлячою партією Хорватії з 1991 року після відділення республіки від Югославії. З 2001 по 2003 керівні позиції в парламенті займала лівоцентристська коаліція.

З приходом до керівництва в HDZ Ядранки Косор в 2009 році партія оголосила боротьбу з корупцією своєї ключовим завданням.

Коаліція “Кукуріку” отримала свою назву від вивіски ресторану, в якому йшли переговори про її створення. Крім СДП в коаліцію входять Хорватська народна партія, Істрійського демократична асамблея і Хорватська партія пенсіонерів.

Парламент Хорватії обирається на чотирирічний термін, при цьому число депутатів варіюється від 100 до 160.

Вибори в парламент Хорватії пройшли напередодні підписання договору про приєднання Хорватії до Євросоюзу, що відбудеться в рамках саміту ЄС 8-9 грудня. Країна офіційно вступить до ЄС в 2013 році.

Джерело: Лента.ру

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа