У Харкові в каплиці Свято-Дмитрівського храму влаштували пивнушку

Під час страсного тижня 2016 року парафіяни Свято-Дмитрівської церкви Харкова виявили, що в приміщенні колишній каплиці храму (на Полтавському шляху, 44) з’явився новий розважальний заклад “Караоке, Піца, Спорт трансляції”. Територія колишньої каплиці зараз не належить храму та напевно перебуває у приватній власності, але розташування “наливайки” біля храму є незаконним, бо в Україні віддавна існує заборона на облаштування розважальних та гральних закладів поблизу храмів, церков та інших релігійних об’єктів. Про моральний бік справи – говорити годі! Очільник Харківської “Свободи” Ігор Швайка вважає, що розташування “генделика” в безпосередній близькості до храму є проявом неповаги до Свято-Дмитрівської парафії та вимагає повернути Храму всі історично належні йому приміщення та території.

Дерев’яна церква на честь святого Дмитра Солунсього з’явилася у Харкові ще наприкінці XVII сторіччя. А вже наприкінці ХІХ сторіччя Свято-Дмитрівський храм після численних перебудов вважався одним із найстарших і найкрасивіших храмів Харкова. На великі свята церква вміщувала понад 2000 осіб. Стіни та купол були розписані альфреско, іконостас та ікони визолочені.

Свято-Дмитрівська церква ХІХ сторіччя

В такому вигляді церква існувала до 30-х років минулого сторіччя. Тоді комуністична совецька влада церкву закрила, передала будівлю “Автодору” та перебудувала її, спотворивши до невпізнанності. Храм обезголовили – куполи, дзвіницю та верхні яруси знищили, а останньою краплиною у вбивстві святині стало облицювання її керамічною плиткою, коли храмові розписи були повністю знищені.

Свято-Дмитрівська церква кінотеатр Спорт

Богослужіння відновилися лише наприкінці 20 сторіччя, коли будівлю храму було повернуто Церкві (Харківсько-Полтавській єпархії УАПЦ) а приміщення поступово перейшли до церковної общини. Винятком стали лише будівлі двох колишніх каплиць, в яких залишилися працювати заклади торгівлі.

Свято-Дмитрівська церква сучасна

Очільник Харківського крайового осередку ВО “Свобода” Ігор Швайка (що є парафіянином Свято-Дмитрівської церкви), коментуючи облаштування розважального закладу в приміщенні колишньої каплиці, зазначив: “Робити “генделик” чи “пивнуху” біля храму, та ще й на території колишньої каплиці – це неподобство! З точки зору моралі та Закону такий стан речей є неприпустимим. Існує заборона на розміщення поблизу храмів і церков розважальних та гральних закладів. Особливо цинічним є те, що вся ця історія відбувається під час Страсного тижня, напередодні Великодня. Для термінового виправлення ситуації та для запобігання нових атак на Храм в майбутньому ми вимагаємо від харківської влади повернути Свято-Дмитрівському храму всі історично належні йому приміщення та території”, – наголосив Ігор Швайка.

Свято-Дмитрівська церква та пивнуха

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа