У Франції затримали російського агента, який готував провокації на олімпіаді

У Франції затримали російського кухаря, який працював на російські спецслужби та готував провокації під час олімпіади у Парижі.

Про це повідомляє французьке видання Le Monde.

Російського кухаря Кирила Грязнова, який не раз брав участь у кулінарних телешоу, затримали французькі правоохоронні органи.

За інформацією французьких та німецьких видань, 40-річний громадянин Росії, який здобув освіту в паризькій кулінарній школі Le Cordon Bleu, напередодні власної подорожі до Франції був завербований російською спецслужбою ФСБ.

Зі свого боку, німецьке видання Der Spiegel зазначає, що затриманий працював шеф-кухарем в одному з ресторанів у Франції.

Грязнова затримали 21 липня 2024 року у його паризькій квартирі на вулиці Сен-Дені. Як виявилося пізніше, про своє завдання від ФСБ Кирило у стані алкогольного сп’яніння розповідав невідомим людям під час перебування у готелі в Болгарії.

Тоді під час розмови з людьми він казав: «Вони надовго запам’ятають цю Олімпіаду!». А для підтвердження власних слів демонстрував їм посвідчення, яке доводило, що він має певний зв’язок із російськими спецслужбами.

За інформацією французьких правоохоронців, йому загрожує до 30 років позбавлення волі.

Під час обшуків у його квартирі були знайдені певні дипломатичні матеріали, а також посвідчення, де була зазначена його належність до «підрозділу V» російських спецслужб.

Також в його електронній скриньці виявили повідомлення як до знайомих із Франції, де він відкрито писав про роботу на державні органи РФ, так і загадкове повідомлення до «Вимпела» ЦСН ФСБ.

Наразі французькі спецслужби посилюють безпеку, оскільки загроза провокацій з боку Росії, а також радикальних мусульманських організацій стає дедалі актуальнішою.

Джерело: Мілітарний

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа