У Донецьку завершився марш на честь Дня Героїв Крут. Після бійки міліція затримала четверо людей

29 січня в Донецьку відбувся марш на честь Дня Героїв Крут. Марш почався в 16.30 біля головного корпусу Донецького національного університету і завершився біля пам’ятника Тарасу Шевченку. Організатором ходи виступили партія «Свобода» та громадська організація «Сокіл».


Перед початком ходи до членів «Свободи» підійшли п’ятеро невідомих і почали вимагати не допустити проведення маршу. Один з них вдарив журналіста, в наслідок чого пошкодив його камеру. «Я що дівчинка, щоб мене знімати?», – запитав підійшов противник маршу у журналістів і накинувся на найближчого до себе журналіста «Новин Донбасу» Віталія Сизова.

Невідомий вдарив ногою у фотоапарат Сизова, в результаті чого з апарату випав об’єктив.
З невідомими був голова Донецької міської організації політичної партії «Російський блок» Кіріл Рибаков. Він заявив, що прийшов подивитися на події.Міліція втрутилася і зупинила бійку між представниками проросійських організацій та журналістами.

Невідомі, які  напали на журналістів. Попереду голова Донецької міської організації політичної партії Російський блок Кіріл Рибаков

Невідомі вигукували нецензурні слова та образи на адресу журналістів.

«Свободу» представляли 30 осіб. Міліція відтіснила представників проросійських організацій і «Свобода» розпочала ходу, незважаючи на вигуки російських націоналістів: «Розійшлися швиденько, фашисти”

Невідомий, який погрожував журналістам
Пройшовши через вулицю Університетську по проспекту Гурова, невідомі напали на члена «Свободи» Артура Шевцова, який йшов у колоні і вирвали у нього мегафон. Почалася бійка. Втрутилася міліція та затримала учасників бійки.
Хода продовжилося. Перша частина колони складалася з членів «Свободи», потім йшли представники міліції і замикали колону члени “російського блоку”. Рибаков з людьми, які прийшли з ним, почав викрикувати: «Донбас – російська земля» і «Бандерівці зрадники».
Українські націоналісти вигукували «Україна понад усе», «Слава нації, смерть ворогам» та інші. Члени “Російського блоку” кричали: «Смерть бандерівцям», «Донбас частину Росії», «Донбас російська земля».

«Свободівці» тримали в руках прапори своєї партії і прапор України. За словами Шевцова, українські націоналісти не піднімали червоно-чорні прапори, щоб уникнути провокації. «Але це не допомогло і провокації все одно були», – зауважив Шевцов. Він також повідомив, що на нього напав член організації «Ніхто крім нас» – той самий, хто на мітингу на честь Дня соборності 22 січня в Донецьку ініціював бійку через чорно-червоний прапор біля пам’ятника Шевченка.

Хода завершилася біля пам’ятника Шевченку невеликим мітингом, на якому виступив Шевцов.

Ці люди погрожували журналістам біля пам’ятника Шевченку
Потім українські патріоти виконали гімн України і розійшлися. Представники проросійських організацій залишалися біля пам’ятника і спостерігали за мітингом, викрикуючи нецензурні слова на адресу українських націоналістів.

Під час ходи постраждали декілька журналістів. Так, фотографу Ігорю Ткаченку невідомі нанесли удар по щелепі і розбили фотокамеру. Журналісту «Новини Донбасу» Олексію Мацуці під час зйомки пошкодили відео обладнання. Також отримували погрози від представників проросійських організацій та інші журналісти.

За словами правоохоронних органів, затримано зараз 4 людини, їх опитують. Як повідомив Шевцов, з боку «Свободи» були затримані 2 людини. У свою чергу, Рибаков заявляє, що ні він ні його організація не причетна до нападів на журналістів під час ходи.

Джерело: Новости Донбасса http://novosti.dn.ua/details/172909/

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа