У Чернівцях вручили нагороди нащадкам лицарів ОУН і УПА

111a

14 грудня 2017 р. в приміщенні Чернівецької обласної державної адміністрації відбулася непересічна подія: урочиста церемонія вручення відновлених нагород УПА (виготовлених за ескізами відомого повстанського графіка Ніла Хасевича – Авт.) родичам героїв національно-визвольної боротьби.

Участь у цьому заході взяли: заступник керівника апарату Чернівецької ОДА Олександр Шкурідін, заступник голови обласної ради Віталій Мельничук, голова Координаційної ради з вшанування пам’яті Лицарів ОУН і УПА Микола Посівнич (м. Львів), Голова обласного товариства політв’язнів та репресованих Галина Бойко, дослідники, краєзнавці, представники місцевих ЗМІ.

Як відомо, при Світовому ювілейному оргкомітеті з відзначення 75-ої річниці створення УПА організована Координаційна рада з вшанування пам’яті Лицарів ОУН і УПА, до складу якої увійшли історики й дослідники УВР, завданням яких є ідентифікація відзначених нагородами УПА повстанців і підпільників.

114

Зокрема на терені Буковини, відповідними постановами УГВР та наказами ГВШ й КВШ УПА, були відзначено 14 повстанців і підпільників, двох з яких відзначено двічі. Проте троє Лицарів – це уродженці Івано-Франківської обл. (вручення нагород нащадкам відбулося в м. Івано-Франківськ – Авт.), а щодо одного буковинського підпільника, який згодом став на шлях зради, членами Координаційної ради було прийнято рішення не вручати нагороду його нащадкам (зрадника внесено до списку “чорних” лицарів – Авт.).

Із 10-и відзначених буковинців, вдалося відшукати родичів тільки чотирьох: Тодора Гайдея-“Когута” (Срібний хрест бойової заслуги 2-го класу), Онуфрія Москалюка-“Яструба” (Бронзовий хрест бойової заслуги), Михайла Тодорюка-“Невидного” (Бронзовий хрест заслуги) та Миколи Кричуна-“Черемшини” (Бронзовий хрест заслуги). Але на вручення змогли приїхати тільки Одарка Плавюк та Катерина Леонтій, двоє інших (Антон Фокшек та Марія Кочерган) – з поважних причин не прибули.

У своїх промовах виступаючі зазначували важливість даного Проекту для відновлення історичної пам’яті. Микола Посівнич також повідомив буковинців, що аналогічні заходи вже відбулися в багатьох містах західної України.

Під час церемонії вручення нагород й по її завершенню, Одарка Плавюк та Катерина Леонтій щиро дякували організаторам даного заходу, за повернуті із забуття імена їхніх родичів.

Дмитро ПРОДАНИК,

представник Історичного клубу “Холодний Яр” на Буковині

Наталія МАСІЯН,

начальник відділу використання інформації документів

Державного архіву Чернівецької області

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа