У Чернівцях презентували повстанські світлини

11 вересня у виставковій залі центру культури “Вернісаж” (м. Чернівці, вул. І. Франка, 15), відбулося відкриття фотовиставки: “Повстанська графіка УПА-Захід”, присвяченій черговій річниці створення УПА. Організаторами даного заходу виступили доктор історичних наук, професор Нестор Мизак та заслужений художник України Іван Балан. Виставка відбувалася за підтримки філософсько-теологічного факультету Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича.

Загалом на стендах представлено 223 повстанські світлини, повстанська графіка (карикатури, “бофони”, “рефони”), підпільні листівки, понад 100 світлин з пам’ятниками борцям за волю України. Цей унікальний скарб Нестор Мизак та Іван Балан збирали впродовж 18 років. Експонати віднайдені в державних архівах України та надані дослідниками з своїх приватних архівів.

На виставці були присутні представники місцевої влади, духовенства, викладачі та студенти філософсько-теологічного факультету ЧНУ, пластуни, громадські активісти, журналісти місцевих ЗМІ. Серед запрошених були: голова Товариства політв’язнів і репресованих Чернівецької області Галина Бойко, народний депутат України Юрій Тимошенко (м. Коломия) та дослідник Визвольного руху Дмитро Проданик.

Із промовами виступили Митрополит Чернівецький і Буковинський УПЦ КП Данило та представник Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ, декан філософсько-теологічного факультету ЧНУ, професор В. Балух, нардеп Ю. Тимошенко, дослідник Д. Проданик, представники влади і громадськості.

У перервах між виступами звучали повстанські та народні пісні у виконанні вокального ансамблю “Менестрель” Богословського відділення.

Виступаючі високо оцінили багаторічну працю Нестора Мизака та Івана Балана у поширенні правди про українську національно-визвольну боротьбу 1940-1950-х рр. та побажали їм подальших успіхів.

Дмитро ПРОДАНИК,

представник Історичного клубу “Холодний Яр” на Буковині

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа