У Болграді за народним звичаєм святкували Бабин день

«Болград поздоровляє всіх жінок України з Бабиним днем!» Таке вітання оприлюднили у соціальних мережах 21 січня 2016 року українські болгарки, що проживають у цьому місті на Одещині. А щоб всім стало зрозуміло, що то за свято, вони розповіли про свою давню народну традицію.

1 Бабин день у Болграді«Єдиний в Україні Болградський район відзначає це жіноче свято вже багато-багато десятків років, – написали жінки. – Ви подумаєте, що ми щось переплутали? Ні, ніхто нічого не переплутав. Це не 8-е березня. Це справжній (жіночий) БАБИН день, який відзначається саме 21 січня. Жінки, ви просто зобов’язані знати, що це по справжньому – ваше свято! І жоден чоловік не посягне його опротестувати. Ви! І ніхто інший, господарі балу цього дня. Здавна наші предки, наші бабусі й прабабусі шанували і відзначали цей день. Він присвячувався ПОВИТУХАМ. Сьогодні це лікарі-гінекологи, яким ми теж кажемо – спасибі».

На сьогодні в Болградському районі, як і багато років тому, лише жінки мають право збиратися цього дня компаніями, накривати столи і гуляти так, як душа забажає. Вони сповнені радості за насущний хліб, за любимих і за пізнання самих великих почуттів – пізнання МАТЕРИНСТВА. Вони дякують і ублажають Повитух, які допомогли їм і подарували це велике почуття. Чоловіки цього дня мали сидіти вдома і доглядати дітей. І якщо хтось із них намагався своєю присутністю осквернити це свято, жінки натовпом накидалися на нього, знімали з нього всю одежу, і в чім мати народила викидали на мороз. А тепер просто обходяться викупом за одежу, як правило шампанським. Невіддільною частиною свята в наші дні в Болграді вже є чоловічий стриптиз.

Іменинниками на нинішньому святі почувалися добре знані в районі повитухи Жанна Курінна, Наталія Швидка, Марія Шостак і Ніна Орлова. Кожна з них прийняла чимало малюків, а у «найврожайніші» роки їм доводилося допомагати з’являтися на світ 7-8 сотням дітлахів. На знак вдячності за їхню працю жінки, як і належить, омили повитухам руки, нагородили квітами, подарунками і посадили на почесне місце за святковий стіл. Для них же співав фольклорний болгарський колектив «Сидянки». А повитухи розповіли не одну історію, як нова людина з’являлася на світ.

Бабин день молодь відзначала до пізньої ночі ще і в барі-ресторані «Рандеву» та нічному клубі «Едем». Там їх розважали чоловічий еротичний шоу-балет X DANCE CLUB і шоумен Анатолій Половнюк – переможець і учасник музичних програм х-фактор, караоке на майдані й інших.

Відео: https://www.youtube.com/watch?v=P0dSys7RkoI

Сергій Горицвіт

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа