У Білорусі засуджують сталінізм та закликають відкрити архіви КҐ

“Білорусь не може стати демократичною державою, не засудивши сталінський режим”, — закликають відомі громадяни Білорусі

Незавершений процес десталінізації на пострадянському просторі створює ґрунт для періодичних спроб реабілітації сталінізму. Про це йдеться в заключному документі Громадського трибуналу з розгляду злочинів сталінізму в Білорусі, який оприлюднили до Дня пам’яті жертв політичних репресій в Мінську.

“Білорусь не може стати демократичною державою, не засудивши сталінський режим і не вшанувавши пам’ять своїх громадян, які стали жертвами політичних репресій, — наголошують у документі. — Сталінізм не повинен мати шансів на відродження. Країна, яка не може і не хоче визнати злочини і помилки попередників, приречена на їх повторення”.

Участь у роботі Громадського трибуналу взяли видатні громадські діячі, юристи, нащадки жертв політичних репресій. Серед них вчений і дослідник сталінських репресій Ігор Кузнєцов, юрист Михайло Пастухов, священик Леонід Акаловіч, кінорежисер Володимир Халіп, голова громадської організації жертв політрепресій Зінаїда Тарасевич. Громадський трибунал працював поетапно впродовж десяти років в ході яких були досліджені і розглянуті архівні та наукові матеріали з історії сталінізму і його злочинів на території Білорусі.

Члени Трибуналу також звернулися до влади з вимогою гідно вшанувати пам’ять безвинно замучених співгромадян: виконати постанову уряду і встановити пам’ятник в Куропатах, пам’ятник всім жертвам сталінізму в Мінську і в інших містах Білорусі.

Крім того, члени Трибуналу озвучили вимогу забезпечити повний доступ до архівів КҐБ і інших репресивних структур, провести археологічні розкопки для виявлення інших місць масових вбивств громадян. Також вони закликають країни Європи та країни – колишні республіки Радянського Союзу створити міжнародну структуру з метою розслідування злочинів комунізму та притягнення винних до відповідальності.

Як відомо, в Україні у 2015 році на законодавчому рівні засуджено комуністичний та нацистський режими як злочинні та відкрито доступ до усіх матеріалів ЧК-НКВД-КҐБ.

Як зазначають в заключному документі Трибуналу, у 1920-1950 рр. за офіційними даними в Білорусі були репресовані 600 тисяч громадян, за даними незалежних дослідників — один мільйон 400 тисяч. Кожен восьмий житель Білорусі опинився за гратами, кожен п’ятий зазнав дискримінації, був позбавлений громадянських прав. Більш 500 тисяч були розстріляні, замучені в катівнях НКВД, загинули в ГУЛАГу.

Прес-центр Центру досліджень визвольного руху

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа