«Тимчасовий захист» для громадян України в Норвегії

275637463_334286735394262_1286407810837584669_n

У звʼязку із війною Росії проти України українські громадяни можуть звертатися за міжнародним захистом в Норвегії. Окрім відомого статусу біженця актуальним став ще один інструмент – «тимчасовий захист».
Надаємо відповіді на найбільш поширені питання щодо «Тимчасового захисту» для громадян України в Норвегії:
1. Рішення щодо прийняття біженців з України.
Уряд Норвегії ухвалив рішення щодо «тимчасового колективного захисту» громадян України в Норвегії, які залишили Україну внаслідок агресії Росії. Рішенням передбачено можливість отримати тимчасовий дозвіл на проживання в Норвегії на один рік, який може бути продовжений на строк до трьох років навіть у разі відсутності у громадян України біометричних закордонних паспортів або закордонних паспортів старого зразка. Більш детально відповіді на такі питання буде оприлюднено, щойно норвезька влада завершить внутрішнє узгодження відповідного порядку.
2. Інформація про центри допомоги біженцям.
Одним із першочергових завдань для більшості громадян України, які приймуть рішення скористатися правовим механізмом «тимчасового колективного захисту» на території Норвегії, буде реєстрація у норвезьких національних центрах прийому громадян України. Очікується, що їх буде більше, але наразі функціонує лише Національний центр прийому (Nasjonalt Ankomstsenter / National Arrival Center) у містечку Роде (Mosseveien 58, 1640 Råde). Прохання до громадян України, які прибуватимуть до таких центрів, виконувати рекомендації та вимоги представників влади Норвегії. Для надання консультативної та іншої допомоги нашим громадянам у таких центрах до роботи у них буде залучено україномовних волонтерів, зокрема й з організацій української громади Норвегії.
3. Ті громадяни України, які мають рідних або знайомих в Норвегії, і мають можливість тимчасово розміститися в їхніх оселях, на нинішньому етапі не зобов’язані прямувати до норвезьких національних центрів прийому громадян України. Порядок належної реєстрації таких громадян в Норвегії нині опрацьовується. Інформація про такий порядок буде оприлюднена пізніше. Норвезьке суспільство є відкритим і доброзичливим, всі громадяни Норвегії щиро співчувають і готові підтримувати Україну та наших громадян. Разом з тим громадяни Норвегії не будуть готові ставитися толерантно до будь-яких порушень громадського порядку та звичного для них способу життя. Прохання до всіх громадян України, які вже прибули або можуть прибути на територію Норвегії, з першого дня проявляти високу культуру спілкування, бути доброзичливими, дбати про навколишнє середовище, зокрема й підтримувати чистоту та порядок у місцях проживання.
4. Соціальне забезпечення біженців, медична допомога.
При прийнятті нашими співвітчизниками остаточного рішення щодо вибору саме Норвегії для тимчасового притулку важливо також враховувати два наступні чинники:
– за рівнем вартості проживання Норвегія належить до «найдорожчих» країн світу; Уряд Норвегії надаватиме підтримку для забезпечення найважливіших життєвих потреб громадян України, насамперед, щодо харчування, проживання, доступу до медичних послуг, здобуття початкової, середньої та вищої освіти; але слід також усвідомлювати, що всі інші потреби матимуть забезпечуватися нашими громадянами за власний рахунок, і що це коштуватиме суттєво більше, ніж в інших європейських країнах;
– для можливого майбутнього працевлаштування в Норвегії для багатьох професій буде необхідно володіти норвезькою мовою.
5. Які обмеження на в’їзд діють у зв’язку з коронавірусом COVID-19?
Наразі обмеження на в’їзд у зв’язку з COVID-19 скасовані. Норвегія відкрита для в’їзду для всіх іноземців, які мають право на в’їзд на територію країни відповідно до Закону про імміграцію.
6. Перетин кордону без біометричного закордонного паспорта.
Для громадян України дозволяється перетин кордону Норвегії без біометричного закордонного паспорта (також дітям) наземним транспортним засобом (автомобіль, автобус) та кораблем.
7. Посилання на офіційні інформаційні джерела для біженців з України
Temporary collective protection for Ukrainian refugees – regjeringen.no – https://cutt.ly/GA8bHxd
Information about the situation in Ukraine – UDI – https://cutt.ly/WA8b8vu

 

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа