Туреччина, Болгарія та Румунія розпочали операцію з розмінування Чорного моря

Туреччина, Румунія та Болгарія сьогодні розпочали спільні протимінні операції в Чорному морі, щоб підвищити безпеку судноплавства, зокрема, для українського експорту зерна.

Про це повідомило агентство Bloomberg. 

Ініціатива під керівництвом Стамбула – перша велика спільна акція чорноморських країн після повномасштабного вторгнення рф в Україну в лютому 2022 року. Вона спрямована на знешкодження мін, що дрейфують у деяких районах Чорного моря в результаті війни.

Додамо, що Туреччина, Болгарія і Румунія підписали угоду про спільну боротьбу з морськими мінами у Чорному морі 11 січня цього року.

Згідно з угодою, в організаційній структурі буде комітет, який складатиметься з командувачів ВМС трьох країн. Він ухвалюватиме одноголосні рішення щодо діяльності цільової групи. А також — щодо прийняття до організації інших прибережних країн-партнерів за умови виконання певних умов та вже після завершення російсько-української війни.

В уряді Болгарії наголошували, що діяльність групи не буде спрямована проти будь-якої іншої країни, а операція з розмінування Чорного моря, як очікується, допоможе поліпшити взаємодію і добросусідські відносини між учасниками.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа