Цвіт і краса України

З нагоди столітнього ювілею українського Пласту в Івано-франківському видавництві «Лілея НВ» вийшла книга Олександра Сича «Пласт – український скавтинґ: нарис витоків, історії, сьогодення».

У виданні автор висвітлює історію становлення українського Пласту, розповідає про витоки та розвиток світового скаутського руху, заснування скаутських організацій у Наддніпрянщині та в Галичині, на Волині і Поліссі, Буковині і Закарпатті. Читач отримає інформацію про збереження пластової традиції в еміграції та процес відродження, становлення і розвитку Пласту в сучасній Україні.

Автор – кандидат історичних наук, один із  учасників відродження Пласту в Україні на зорі Незалежності, свого часу очолював Пласт в Україні, отже зумів фахово і не відсторонено підійти до проблеми всебічного висвітлення теми.

«Сто років Пласту – це сто років виховання десятків тисяч української молоді на високих ідеалах служіння Богові і Україні та перевірки такого служіння прикладом багатьох поколінь його вихованців. Без жодного перебільшення можна стверджувати, що Пласт виховав весь провід українського національно-визвольного руху ХХ сторіччя. Його логічним завершенням стало відновлення в 1991 році Української держави. Цілком закономірним є сподівання, що й на етапі українського державотворення Пласт з не меншим успіхом виконає своє місійне призначення творити еліту українського суспільства і провід національної держави», – таке переконання висловлює у вступному слові до книги Олександр Сич.

Книга багато ілюстрована унікальними фотографіями з історії Пласту, читається легко і з цікавістю, а отже заслуговує на увагу не лише пластунів та осіб, котрі цікавляться історією та проводять виховну діяльність, але й ширшого кола читачів.

Сергій ВЕРЕСЕНЬ

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа