Цьогорічний Вишиванковий фестиваль в Одесі став рекордним

Одесити сьомий рік поспіль вшановують День незалежності України Вишиванковим фестивалем, аналогу якому немає в жодному місті. Цього разу святкування тривали три дні за участю тисяч жителів міста і його очільників.

Спочатку містяни відзначили День державного прапора. На знаменитих Потьомкінських сходах вони розгорнули 24-метровий прапор. Відповідно одеській традиції, довжина прапора символізує вік незалежної України і приростає щороку на один метр. Під спів оркестру Військово-морських сил України волонтери, одягнуті у вишиванки, пронесли прапор до пам’ятника Дюку, якого теж нарядили у нову вишивану сорочку.

А 24 серпня одесити побили власний рекорд усіх минулих літ починаючи з 2009 року. У символічному вишиванковаму ланцюгу єднання, який прийнято вистроювати від пам’ятника Дюку де Рішельє до моря, взяли участь 3155 чоловік. Минулого року учасників було 1469, а першого разу в заході взяли участь лише 79 чоловік. Роздавши 2500 бейджів учасників, волонтери фестивалю визнали, що не передбачили такої кількості учасників, тому всім іншим одягнутим у вишиванки номери в ланцюгу писали прямо на руках. У підсумку ланцюжок не лише простягнувся від Дюка до самого моря, але й, обігнувши морвокзал, повернувся назад. У ланцюгу також стояли губернатор Одещини Міхеїл Саакашвілі, його перший заступник Володимир Жмак, радник Марія Гайдар, яка нещодавно отримала український паспорт.

Міхеїл Саакашвілі поділився враженнями від свята на своїй сторінці у Facebook: «Вітаю, ми встановили новий рекорд. Все більше людей приєднується до українських патріотичних заходів в Одесі. Цього року кількість учасників живого ланцюга вишиванок подвоїлася. Вишиванки своїми світлими оптимістичними кольорами створюють гарний настрій, особливо в День незалежності. Веселіше за всіх виглядав Дюк, зареєстрований учасником живого ланцюга під номером один».

Та цим святкова програма не обмежилася. На Приморському бульварі впродовж трьох днів діяла виставка-ярмарок народних майстрів і майстер-класи з традиційних ремесел. А ще там було влаштовано справжнє українське весілля за народними обрядами і традиціями. Центральними вулицями міста велосипедисти здійснили синьо-жовтий велопробіг, а власники автомобілів провели конкурс патріотично прикрашених автівок і теж проїхалися Одесою.

На сцені біля пам’ятника Дюку відбувся святковий концерт і дискотека. Хедлайнером музичного дійства став Олег Скрипка зі своїм патріотичним діджей-сетом. Джазові піаністи Юрій Кузнецов і Сергій Терентьєв. Виступили з благодійним концертом у Літературному музеї. Зібрані там кошти підуть на стипендії для курсантів факультету військово-морських сил Одеської національної морської академії і Військової академії, які готують захисників Вітчизни.

В рамках фестивалю відбулося чимало творчих змагань, вікторин, художніх виставок, кінопоказів. Особливо всім сподобався конкурс зі швидкісного поїдання вареників. Швидше за всіх упорався з порцією із сорока вареників Володимир із Черкас. Іншим учасникам неподолані залишки віддали з собою і подарували по пляшці шампанського.

Сергій Горицвіт

На світлинах: вишиванка Дюку до лиця, 24-метровий прапор України над Потьомкінськими сходами, вишиванковий ланцюг, Міхеїл Саакашвілі у вишиванковому ланцюзі.

Цьогорічний Вишиванк_овий фестиваль в Оде_сі став рекордним

2 24-метровий прапор України над Потьомкінськими сходами

Цьогорічний Вишиванк_овий фестиваль в Оде_сі став рекордним(1)

4 Міхеїл Саакашвілі у вишиванковому ланцюзі

Відео: Вишиванковий ланцюг https://www.youtube.com/watch?t=32&v=e633WB38jy8

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа