Терористи «Одеського підпілля» хвалилися, доки за гратами не опинилися

Прес-центр Управління СБУ повідомив, що 5 липня спільними зусиллями співробітників служби Миколаєва, Одеси і Києва було попереджено запланований терористами підрив мосту на трасі Миколаїв-Одеса. СБУ затримала 14 осіб із терористичної групи «Одеське підпілля», які готували нові вибухи на Одещині та Миколаївщині. Зокрема, на залізничних коліях, поблизу волонтерських центрів, мостів та у військових частинах.

Під час обшуків правоохоронці вилучили у зловмисників вибухові пристрої, комплектуючі до них та фотографії місць, де планували теракти. Окрім того, у злочинців було чимало речей із символікою так званої «Новоросії». За даними наших силовиків, злочинці діяли за вказівками представників російських спецслужб. Слідство триває.

Затримано також ватажка групи «Одеське підпілля», колишнього працівника слідчого відділу МВС Руслана Долгошея. За даними громадської організації «Оберіг», свого часу він був активістом сепаратистського угрупування «Куликове поле». У серпні 2013 року отримав завдання створити і навчити диверсійну групу для захоплення приміщень, здійснення терактів і військових дій. Руслан брав активну участь в усіх «гарячих днях» Одеси 2014 року. Його гpупa пpичетна також до вибухів на залізниці. Останнім часом дії Долгошея координувалися aгeнтуpою ФСБ із невизнаної «ПМР».

Звихнувшись на ідеї створення «Новоросії», Долгошея весь свій час витрачав виключно на «боротьбу з режимом». Свого часу, очолюючи штаб «Війська вірних козаків чорноморських», він влаштовував в Одесі російські марші, виступав на захист пам’ятника імператриці Катерині П, який вимагали знести свободівці. Нині на рахунку Долгошея безліч терактів в Одесі та Одеській області. Але його дратувало «легке» ставлення одеситів до вибухів. Тому, погодивши свої дії з координаторами, він запланував здійснити нові теракти більш потужні й з наявністю жертв. Черговий вибух мав відрізати транспортне сполучення між Одесою і Миколаєвом. Для цього була підготовлена і транспортована бомба високої потужності.

Сам колишній спецназівець Руслан Долгошея дотримувався конспірації. Для гласності мав речника в особі недолугого сепаратиста Михайла Долгова. Той на сайті «Новоросія» та в роликах на відеосервісі «YouTube» постійно виступав з розлогими заявами, сенсаційними повідомленнями і всілякими погрозами на адресу вояків-укропів та націоналістів-бандерівців. Це він вихвалявся, що група «Одеське підпілля» взяла на себе відповідальність за кілька вибухів, зокрема за тepaкт в pecтopaні «Гoльфcтpім», у кафе «У Ангелових», знищення біл-бордів. Долгов запевнював «командирів ополчення і командуваня ДНР і ЛНР що «Одеське підпілля» готове об’єднатися з армією Новоросії і влаштувати в Одесі народне повстання».

Одесити знають, що Михайло Долгов нині перебуває у Москві, куди втік навесні минулого року. Однокласники пам’ятають, як у 9-му класі вони врятували його від самогубства. Тоді ж лікарі діагностували у нього психопатію з шизоїдною схильністю. Саме з тих пір Михайло й став російським націоналістом, а однокласники від нього відвернулися. Видно, у російської пропаганди не залишилося розсудливих персонажів, раз свій проект «Одеське підпілля» довірили афішувати шизофреніку.

Не виключено, що саме Михайло Долгов своєю балакучістю і вивів СБУ на слід «Одеського підпілля». Керівник тepopиcтичної організації Руслан Долгошея після запланованих вибухів плaнував виїхати в oдну з країн Зaхідної Євpoпи щоб відзвітувати про роботу cвoїм куpaтopaм із cпeцcлужб Рocійської Фeдepaції. Не встиг, бо хвалькуваті учасники «Одеського підпілля» разом із лідером вже опинилися за гратами. Зараз триває розшук інших осіб, причетних до діяльності цієї групи.

Сергій Горицвіт

На світлинах:  вилучена у терористів вибухівка.

2 Вилучена у терористів вибухівка

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа