Тернопільському музею політичних в’язнів – 25 років

250px-Muzei-politviazniv-8898У Тернополі є будівля, яка у підвалах приховує страшну історію. Тут впродовж сорока років катівня МДБ УРСР. Через її систему «виховної роботи» пройшло, за приблизними підрахунками краєзнавців, 40000 осіб. Доля кожного, хто потрапив в лещата каральної установи особлива. Але для всіх цей період життя став жахом.

Сьогодні у цій будівлі унікальна установа – історико-меморіальний музей політичних в’язнів. На свято Покрови, 14 жовтня, йому виповнилося 25 років. З нагоди ювілею колектив вітали представники тернопільської влади та громадськості.

360px-Олещук_Ігор_Андрійович_-_07106012

Історія створення музею розпочинається у 1996 році. Його ініціатором був знаний дисидент, історик і краєзнавець Ігор Герета. Це перший в Україні музейний комплекс, який створено в колишніх камерах та дворику радянського слідчого ізолятора. На даний час виставкові зали облаштовано в 11 тюремних камерах, а ще у 17 проводиться реконструкція.

Музейні експозиції колишньої катівні розкривають трагічні сторінки людських доль, нескореність борців визвольних змагань, злочини комуністичного режиму. Тут у сирих холодних казематах та карцерах слідчі МДБ і КГБ у нелюдський спосіб вибивали свідчення намагаючись зламати дух борців за волю України. Звідси починався нелегкий шлях не  одного політв’язня на нові поневіряння та каторгу в концтабори СРСР.

У музейних «камерах» розміщено матеріали фондових збірок та експозиції, що розповідають історію національно-визвольної боротьби українського народу, ілюструють репресивні дії радянської влади.

Впродовж 25-літньої історії існування в музеї проведено сотні наукових, просвітницьких та мистецьких заходів. Тут знято ряд документальних фільмів: «Нескорені краяни», «Розповіді учасників підпільної боротьби», «Норильське повстання», «Шлях до світанку». Традиційно у музеї проводять свої вишкільні заходи Спілка Української Молоді, Молодіжний Націоналістичний Конгрес, Пласт.

Неможливо уявити діяльність музейної установи без людей, які вклали в неї своє життя і душу. Ігор Олещук, колишній малолітній політв’язень радянської системи є одним із засновників музею та наставником для сучасного молодого покоління.

Будете у Тернополі завітайте у музей. Він у центрі міста і його легко знайти: вулиця Коперника, 1.

312px-Подвір'я_Тернопільського_історико-меморіального_музею,_вул._Коперника_1

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа