Тексти люстраційних законів уже практично підготовлені

Перші люстраційні закони мають бути ухвалені Верховною Радою вже цього тижня, вважає очільник люстраційного комітету, активіст ініціативи Воля Єгор Соболєв.

«Щоб розпочати люстраційний процес – потрібно ухвалити відповідні закони. І перші закони потрібно ухвалювати вже на цьому тижні, інакше зростає ризик, що люстрацію просто «заговорять», як це було у 2005 році», – зауважує активіст.

Соболєв пропонує розпочати люстрацію з організаторів та виконавців репресій, і масових вбивств в центрі Києва в листопаді 2013-лютому 2014 років.

«За підсумками кількох дискусій із спеціалістами в різних галузях права, ми пропонуємо Верховній Раді вже цього тижня ухвалити закон про пожиттєву заборону обіймати в Україні державні посади та балотуватися на виборні – Віктору Януковичу, Андрію Клюєву, Віктору Пшонці, Віталію Захарченку, Олександру Якименку, Андрію Портнову та Олені Лукаш. Парламентарі можуть доповнювати цей список, але щоб не скорочувати», – зауважує він.

Відповідний закон, на думку активіста, має бути поданий на ухвалення представниками усіх партій і груп, що утворили коаліцію після Революції.

Також Соболєв вважає, що на поточному сесійному тижні парламентарям необхідно ухвалити закон про люстрацію суддів, котрі ув’язнювали учасників протестів та забирали права за пробіг до Межигірря.

«Для того, щоб покарати цих суддів не треба чекати результатів розслідувань, які можуть зайняти багато часу. Ці судді підписували написані за них рішення про взяття заручників. Забирали права «за Межигірря». Ось хай ці підписи і стануть для них підписами під вовчим квитком у професію Українського Судді», – підкреслює він.

Тексти цих законів, за словами Соболєва, вже практично підготовлені, і для їх введення в дію потрібна лиш політична воля парламентарів.

Джерело: Ініціатива Воля, [email protected]

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа