“Таблоїдизація історії” — відкрита лекція Володимира В’ятровича у Львові

Про взаємовплив медіа та історичної науки розповість історик, голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович
Лекція  «ТАБЛОЇДИЗАЦІЯ ІСТОРІЇ:

роль медіа у висвітленні польсько-української війни 1942-1947 років»

24 січня

14.00

Інститут народознавства НАН України (Львів, пр. Свободи, 15)

У рамках львівської сесії проекту «Відкрита школа історії»
В інформаційну епоху уявлення і про сучасність, і про минуле визначають насамперед засоби масової інформації. Поступово ЗМІ стають головним інструментом формування історичних знань для більшості громадян”, — каже дослідник, водночас уточнюючи, що “така роль ЗМІ не завжди є позитивною”.

Що відбувається, коли журналісти беруться за важкі та багатозначні історичні теми? Як історикам, що пропонують складні та масштабні пояснення, конкурувати із короткими медійними меседжами? 
Науковець пояснює, що виникає таке явище, як “таблоїдизація” історії: коли не історичні дослідження формують повідомлення ЗМІ, а через них – суспільні уявлення, а навпаки – медійні меседжі починають формувати історіографічні концепції.
Про те, як медійна популярність теми польсько-українського конфлікту в період Другої світової і в перші повоєнні роки вплинула на її представлення в історіографії та суспільні уявлення в Польщі й Україні, – у лекції Володимира В’ятровича.

Лекція відбудеться у рамках львівської сесії «Відкритої школи історії». Це спільний проект ГО «Патріотичні ініціативи» та громадського проекту «Likбез. Історичний Фронт». Він спрямований на розвінчання історичної міфотворчості та ідеологізації історії. Інформація, яку отримають слухачі, допоможе орієнтуватися в тих історичних темах, що сьогодні стають об’єктом маніпулювання під час інформаційної війни та політичних дискусій.

Партнери проекту: Інститут історії України НАНУ, Український інститут національної пам’яті, Інститут народознавства НАНУ, Історичний факультет Київського національного університету ім. Шевченка, Національний музей історії України.

Прес-служба Українського інституту національної пам’ят

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа