Синод УПЦ КП про нечестиву теорію «Третього Риму» і відсутність Патріярха Константинопольського на святі Хрещення України-Русі

Священний Синод Української Православної Церкви Київського Патріархату прийняв Звернення з приводу святкування 1025-ліття Хрещення Київської Руси-України.  У ньому, зокрема, сказано:

“Можливо ще не всі розуміють потребу поважати і належно вшановувати Київ, як свою духовну Матір, а не дивитися на нього і його Церкву, як на покірну рабу. Проте віримо – що як у благословенний Богом час відновлюється духовна слава Києва, так у належний час прийде і розуміння до засліплених духом світу цього.

На жаль це засліплення, викликане мріями про поновлення того панування над Україною, яке існувало в минулому, не дозволяє сьогодні православним всім разом піднести спільні подячні молитви до Господа. Цього року православні в Україні поки що молитимуться окремо. Але ми віримо, що час, коли відновиться церковне єднання – близький.

Ми засмучені тим, що не зміг особисто прибути на свято Вселенський Патріарх Варфоломій, Предстоятель нашої Матері-Церкви Константинопольської, від якої Київ і Русь-Україна прийняли хрещення понад тисячу років тому. На нашу думку на заваді його участі у святкуваннях, як і особистої участі низки інших Предстоятелів, стало небажання співдіяти втіленню через урочисті заходи ідей «Третього Риму» – зарозумілої і нечестивої теорії, яка прагне підмінити єдність у Христі єдністю під владою Московського престолу.    

Тому ми також категорично відкидаємо спроби використати у будь-якій формі на користь вищевказаних політичних ідей присутність на святі інших Предстоятелів та представників Помісних Православних Церков.”

Це звернення співзвучне з Посланням Вселенського Патріярха Варфоломея, в якому недвозначно мовиться, що в центрі святкувань повинна бути Українська Церква та проблема її єдності: “Оскільки ми особисто не змогли бути присутніми, щоб розділити з вами ці урочистості, то через нашу Патріаршу делегацію ми благословляємо (…) всі зусилля місцевої Церкви, держави та українців у всьому світі, щоб ви зуміли подолати всі проблеми і досягти бажаного єдності, так необхідної всім”, – зазначає в посланні Варфоломій I.

Київські святкування наочно показали, що причиною охолодження стосунків московської Церкви з Константинополем є насамперед московська теорія  “третього Риму”, яка протиставляє РПЦ МП – Вселенській Церкві.

Українська Інформаційна Служба

 

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа