Святошинський райсуд Києва сьогодні виніс вирок у справі вбивства 48 людей на Майдані

Screenshot at 2023-10-18 16-59-11Колегія суддів і присяжних Святошинського суду Києва. Фото: Стас Юрченко, Ґрати

Святошинський райсуд Києва сьогодні виніс вирок у головній справі Майдану — про вбивства 48 учасників протестів та поранення ще 80 майданівців 20 лютого 2014 року у центрі Києва. Про це повідомляє кореспондентка «Ґрат» із зали засідань.

Обвинувачені — пʼятеро колишніх співробітників київського полку «Беркут». Після 8 років слухання справи суд виправдав сержанта Сергія Тамтуру від усіх обвинувачень. Старшину Олександра Маринченка суд визнав винним лише у перевищенні службових повноважень та засудив до 5 років позбавлення волі.

Суд зарахував йому перебування під вартою під час процесу за формулою «один день за два». Таким чином Маринченко відбув строк покарання. Тільки Маринченко та Тамтура були присутні у залі суду — ще трьох обвинувачених судили заочно.

Замкомандира полку «Беркуту», підполковника Олега Янішевського визнали винним у масових вбивствах беззбройних громадян і засудили до довічного позбавлення волі. Сержантів Павла Аброськіна та Сергія Зінченка засуджено до 15 років позбавлення волі. Суд визнав їх винними у вбивствах протестувальників.

Суддя Сергій Дячук зачитав тільки резолютивну частину вироку. Мотивація суду поки що невідома.

«Це не був мирний протест 20 лютого — ми вважаємо, що це право на повстання. Збройне повстання людей проти тиранії», — зазначив Дячук після засідання.

Прокуратура та потерпілі вимагали для обвинувачених довічного покарання. Захист та обвинувачені — заперечували вину та вимагали виправдання. Обидві сторони подаватимуть апеляцію, крім захисту Тамтури.

Джерело: Ґрати

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа