Свобода слова у серпні: ріст кількості перешкоджань, чергове погіршення ситуації в Криму

У серпні в Україні зафіксовано 9 випадків перешкоджань журналістам (у липні – 5, у червні – 8) та 6 фактів нападів на представників ЗМІ (у попередні місяці – 7 і 2 випадки відповідно).

Такі дані подає щомісячний моніторинг ІМІ “Барометр свободи слова”.

Всі шість випадків побиття та нападів сталися цього місяця у Києві. З них чотири – під час заворушень біля Верховної Ради, коли протестувальники використали вибухові пакети і бойову гранату. П’ятеро журналістів отримали травми різного ступеня тяжкості від осколків гранати: Дмитро Большаков («1+1»), Максим Волобоєв та Микола Лебедєв (5 канал), Роман Малко (інформаційне бюро «Правий») і французький фотограф-фрілансер Антуан Делоне.

Перешкоджали журналістам на Дніпропетровщині, у Чернівцях, Києві, Одесі та Луцьку. Не давали змоги виконувати свою роботу журналістам невідомі, підсудна, лікар, польський футбольний вболівальник, викладачка Одеської морської академії, організатор концерту, мітингувальники, охорона у парламенті і голова Громадської ради при УМВС України в Чернівецькій області”, – розповіла експертка ІМІ Катерина Дячук.

Окрім того зафіксовано один факт цензури у Харкові, напад на редакцію ЗМІ у Запоріжжі, неправомірну відмову доступу до інформації з боку Київської міської держадміністрації, а також одне порушення на територіях, окупованих «ДНР» і «ЛНР».

Також у серпні два інтернет-видання заявляли про потужні ddos-атаки, які вони пов’язують з журналістською діяльністю.

Найгіршим регіоном в сфері дотримання прав журналістів і свободи слова залишається анексований Крим. Так, у Севастополі блогерку Ірину Горелікову відвезли на допит у ФСБ після того, як на своїй сторінці у Facebook вона поділилася посиланням на новину з прес-конференції уповноваженого Президента України у справах кримськотатарського народу, народного депутата Мустафи Джемільова.

А на День Незалежності України, 24 серпня, кореспондентку «Інтера» Юлію Крючкову та оператора Віталія Зятковського, що працюють у кримському корпункті телеканалу, у Сімферополі затримали російські поліцейські і відвезли до Центрального райвідділу внутрішніх справ для з’ясування їх особи. Їх затримали, коли журналісти проводили зйомку в міському парку ім. Тараса Шевченка.

Варто зазначити, що “Інтер” – єдиний український телеканал, який має кореспондентів в окупованому Криму, що працюють відкрито.

З повним описом випадків, що увійшли до Барометру свободи слова за останній місяць, можна ознайомитись за посиланням.

Received from: 

Інститут масової інформації ГО [email protected]
Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа