Світова Координаційна Виховно-Освітня Рада СКУ організувала у Львові діяльність Літнього інституту для вчителів України

unnamed

2-13 липня 2018 р. Світова Координаційна Виховно-Освітня Рада (СКВОР) Світового Конґресу Українців (СКУ) на чолі з її Головою д-ром Оксаною А. Винницькою-Юсипович організувала у Львові діяльність Літнього інституту для вчителів України (Літній інститут – 2018) з Львівської та Донецької областей.
Цього року Літній інститут, який було започатковано Інститутом  Професійного Розвитку Вчителів (ІПРВ) при СКВОР у 1992 р. для поширення серед освітян України сучасних методик навчання, відновив свою діяльність після кількарічної перерви.
Літній інститут – 2018 привітала Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич, яка зокрема зазначила, що “Повернення в Україну блискучої команди викладачів Інституту професійного розвитку вчителів саме тепер, напередодні запуску Нової української школи, є глибоко символічним. Адже завдяки Інститутові, співпраця з яким розпочалася з перших днів становлення освіти незалежної України, формується мережа агентів змін в українській освітній спільноті. Так створювалися передумови для сьогоднішнього поступу”.

unnamed2
У роботі Літнього інституту-2018 взяли участь 30 команд шкіл зі Львова та Львівської і Донецької областей в складі директора, двох заступників директора, учителя природознавства, учителя української мови, учителя іноземної мови та шкільного психолога, а також викладачів Львівського обласного інституту післядипломної освіти (ЛІОППО) та методистів Навчально-методичного центру освіти Львова. Особлива увага була надана віковій категорії учнів 5-9 класів.
Викладачами Літнього інституту – 2018 були освітяни з Канади: Надія Луців і Богдан Колос (курс для директорів), Христина Юрчук (курс для заступників директорів з навчальної роботи), Оксана Винницька-Юсипович (курс для заступників директорів з початкової освіти), Меланія Ковалюк (курс для шкільних психологів), Борислав Білаш (курс для вчителів природничих наук), Софія Березовська (курс для вчителів української мови) та Ірина Перегінець (курс для вчителів іноземної мови).
Співвикладали під час Літнього інституту – 2018 освітяни з України: Катерина Гороховська, Павло Гнус та Оксана Росипська (курс для директорів), Світлана Мазур (курс для заступників директорів з навчальної роботи), Людмила Копина, Марія Логуш, Олена Гальвіцька та Лідія Хоршунова (курс для заступників директорів з початкової освіти), Ірина Хміль (курс для шкільних психологів), Людмила Земба, Лідія Андрушко та Мар’яна Боднар (курс для вчителів природничих наук), Анна Байовська (курс для вчителів української мови) та Світлана Матис (курс для вчителів іноземної мови).
На підсумковому представленні проектів розвитку шкіл, які було підготовлено протягом Літнього інституту-2018, були присутні директори департаментів освіти Львівської та Донецької областей Любомира Мандзій та Надія Оксенчук.
Підсумовуючи діяльність Літнього інституту – 2018, було домовлено, що директори та Голова СКВОР у 2018-2019 навчальному році відвідають школи, які взяли участь у роботі цього інституту, та ознайомляться з результатами нововведень.
Почесними гостями Літнього інституту – 2018 стали Надзвичайний і Повноважний посол Канади в Україні Роман Ващук, Заступник директора Інституту модернізації змісту освіти МОН Роман Шиян, Міський голова Львова Андрій Садовий, Голова Львівської обласної адміністрації (ЛОДА) Олег Синютка, Директор Департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради (ЛМР) Галина Слічна та Начальник Управління освіти ЛМР Зоряна Довганик.
Особливими гостями були Михайло Брегін, колишній директор Департаменту освіти, науки, сім’ї та молоді ЛОДА, який у 1990-их та 2000-их роках організовував Літні Інститути в різних областях України, а також Любомира Ривко, перший директор Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою, в якому у ранніх 1990-их роках відбувалися перші семінари, зустрічі та курси, під час яких освітяни діаспори ділилися досвідом з освітянами України.
Діяльність Літнього інституту – 2018 забезпечили  ІПРВ при СКВОР СКУ в співпраці з Міністерством освіти і науки України (МОН) та ЛІОППО.
Фінансову підтримку для курсів Літнього інституту – 2018 надали Канадсько-Українська Фундація (Канада), Кредитова спілка “Будучність” (Канада), Департамент освіти і науки Львівської обласної державної адміністрації та Департамент гуманітарної політики Львівської міської ради.
“Я з нетерпінням чекаю відвідання шкіл разом з директорами департаментів, що дасть можливість ознайомитись із втіленням у життя інноваційних проектів, над якими ми працювали протягом цих двох тижнів, та ще й далі зміцнювати нашу співпрацю,” – заявила Голова СКВОР д-р Оксана А. Винницька-Юсипович.

unnamed3Викладачі Літнього інституту – 2018
Зліва направо: Б. Колос, І Перегінець, М. Ковалюк, Н. Луців, Х. Юрчук,
О. А. Винницька-Юсипович,  С. Березовська та Б. Білаш

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа