Сверстюк: Критичний момент настав. Не знаємо, як це може вибухнути

Критичний момент, коли суспільство не може жити далі так, як жило досі, вже настав. І ми навіть не знаємо, як це може вибухнути. Про це в інтерв’ю «Радіо Свобода» сказав філософ, публіцист, колишній політв’язень, учасник Ініціативної групи «Першого грудня» Євген Сверстюк.

«Я думаю, що ми давно вступили у “гарячий період”. Люди щоразу більше усвідомлюють, що так далі жити не можна, і щоразу більше шукають нові форми самоорганізації, форми гуртового протесту проти сваволі здичавілого безвідповідального чиновника», — каже Сверстюк.

І додає: «Я думаю, критичний момент настав. Ми навіть не знаємо, як це може вибухнути. Хотілося б, щоб люди мали орієнтацію не на якісь екстремальні виступи, які не дають результату, а на справжню серйозну самоорганізацію суспільства».

На запитання, що потрібно змінити, учасник Ініціативної групи «Першого грудня» відповідає: «Дехто думає, що нам треба шукати нові цінності. Я думаю, що то люди недалекі. Нам треба повернутися до справжніх цінностей. Адже чого в нас бракує, на що люди скаржаться? Скаржаться на те, що бракує правди, бракує закону, бракує довіри до державних інституцій. Отже, ми знаємо, до чого треба рухатися, й не лише ми — весь народ знає. Тут є певна співзвучність, і я б не сказав, що є стіна байдужості. Це якесь отупіння й ослаблення, але це не є байдужість до тих проблем, які є життєво важливими».

Довідка.
Ініціативна група «Першого грудня» створена в 20-ту річницю референдуму. До складу групи входять чільні представники національної інтелігенції: В’ячеслав Брюховецький, Богдан Гаврилишин, Семен Глузман, Володимир Горбулін, Кардинал Любомир Гузар, Іван Дзюба, Мирослав Маринович, Мирослав Попович, Євген Сверстюк, Вадим Скуратівський, Ігор Юхновський. Ініціативна група «Першого грудня» вбачає своєю місією встановлення в країні правил гри, які базуватимуться на загальнолюдських цінностях, і які сьогодні є затребуваними українським суспільством.

5 квітня 2012 року в Києві Ініціативна група «Першого грудня» скликає Національний круглий стіл, мета якого — зібрати коло української інтелігенції та означити порядок денний для країни.

Received:  Thu, 15 Mar 2012 06:09:30 -0700 (PDT)

Sender: [email protected] X-Originating-IP: [62.244.5.50]

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа