“Сумщина в боротьбі” Презентації у Сумах

сумщина

14 грудня в Сумській обласній філармонії Роман Коваль представив книжку “Сумщина в боротьбі”, яку написав у співавторстві з Віктором Моренцем та Юрієм Юзичем. У виданні вміщено 120 біографій козаків і старшин Армії УНР, які народилися на території сучасної Сумської області, а також понад 50 спогадів про їхню участь у Визвольній війні. Серед них було чимало творців української культури – письменників, композиторів, музикантів, акторів, журналістів, редакторів, громадських діячів.

Головна місія видання – повернути у свідомість жителів Сумщини забуті імена земляків, які брали участь у подіях Української революції 1917 – 1920-х років.

Зала філармонії була переповнена – на зустріч з’їхалися просвітяни і бібліотекарі з м. Сум та області. “Готуючи це видання, я ще раз пересвідчився, – розпочав Роман Коваль, – що Українська революція 1917 – 1920-х рр. почалася з “Кобзаря” Тараса Шевченка. Саме “Кобзар” готував Українську революцію 1917 – 1920-х років”.

У той день у Сумській філармонії лунали пісні на слова Олександра Олеся та Івана Багряного, які народилися на Сумщині, а також історичні пісні “До города Конотопа військо підступало”, “Про отамана Зеленого”, “Повіяв вітер степовий” та багато інших.

Учасників свята привітали 1-й заступник голови Сумської обласної адміністрації Олександр Марченко та заступник голови Сумської обласної ради Тетяна Головко, які безпосередньо причетні до виходу цінного видання. “Указом Президента України 2017 рік оголошено Роком Української революції 1917 – 1921 рр., що означає всебічне вивчення цих подій, привернення широкої уваги громадськості до цієї теми, – зазначив під час презентації Олександр Марченко. – Сьогоднішня подія – це спільний унікальний проект Сумської облдержадміністрації, обласної ради та Історичного клубу “Холодний Яр”. Книгу-дослідження було видано коштом обласного бюджету в рамках Програми економічного і соціального розвитку Сумської області на 2017 рік”.

За словами Олександра Марченка, видання є дуже цінним, особливо на Сумщині, яка сусідує з країною-агресором. “Дуже важливо в умовах війни серед населення поширювати знання з історії, адже історія повторюється… Сьогодні ми є свідками відтворення подій сторічної давнини. І якщо хочемо втримати нашу незалежність, то маємо не допускати помилок, які робили українці століття тому”, – підсумував Олександр Марченко.

Книга “Сумщина в боротьбі. Біографії, історії, спогади” має неабияке значення для молодого покоління, – сказала заступник голови Сумської обласної ради Тетяна Головко. – Вона дозволить нащадкам з’єднати невидимий місток століть, повернути історичну пам’ять, яку хотіли знищити Голодоморами та репресіями. “Ця праця не припадатиме пилом на поличках, а виведе затуманених українців із мороку. Сумщина – справді земля героїв. Її сини підтвердили це своїми подвигами на всіх фронтах. І сьогодні наші земляки, воїни АТО, продовжують велику справу своїх дідів – захищають нашу державу”.

Глибоко виступив і сумський краєзнавець Геннадій Іванущенко, дослідження якого також використовуються в цій книзі.

Участь у святі взяли військовослужбовці, краєзнавці, директори бібліотечних закладів та театру, викладачі місцевих вишів, депутати, тріо бандуристок “Яремія” та Академічний хор Сумського вищого училища мистецтв і культури ім. Дмитра Бортнянського, який виконав Гімн України та молитву за Україну “Боже великий, єдиний”.

rkowal

Наступного дня Роман Коваль прочитав лекцію в Сумському державному педагогічному університеті про особливості висвітлення Української революції 1917 – 1920-х рр. і представив книжку “Сумщина в боротьбі”. “Цією книжкою, ми повертаємо в нашу свідомість шляхетних особистостей, які відстоювали у кривавій війні з російським окупантом право нашого народу вільно жити на своїй землі, – звернувся Роман Коваль до студентів та їхніх викладачів. – Розгорніть цю книгу. Читайте, радійте, відкриваючи невідомих для себе шляхетних співвітчизників. Відчуйте, яких чудових людей ви земляки! Пишайтеся, що народилися на Сумщині – батьківщині героїв!”

Кобзарі Тарас Компаніченко, Тарас Силенко, барди Валерій Мартишко і Володимир Самайда своїми піснями допомогли донести до молодого покоління правду про Визвольну боротьбу.

Невдовзі книга “Сумщина в боротьбі” надійде до бібліотек та навчальних закладів області.

Прес-служба Історичного клубу “Холодний Яр”

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа