Сумського письменника привітала Івано-Франківщина

IMG_20150301_142223

У переший день весни 2015 року на батьківщині шефа контррозвідки, Служби безпеки ОУН (б) УПА Миколи Арсенича у селі Нижній Березів Косівського району Івано-Франківської області відбулася презентація книги сумського письменника Аркадія Поважного «Генерал». Пригодницький історичний роман у динаміці розкриває формування майбутнього керівника СБ, починаючи з дитячих років і закінчуючи смертю в бою з большевицькими окупантами.

У Нижньому Березові шанують видатного земляка, на захід завітало чимало людей. Презентація розпочалася із напутнього слова, молитви та благословення місцевого священослужителя Української Греко-Католицької церкви. Далі ведучі заходу прочитали уривки із роману «Генерал» та ознайомили присутніх із біографією автора книги і запросили його на сцену. Промова Аркадія Поважного була жвава, з почуттям гумору. Після чого глядачі привітали автора гучними оплесками. Жителі села влаштували справжне свято і теплий прийом для сумського письменника, адже їм було дуже приємно, що чоловік із Сум написав книгу про їхнього земляка.

На презентації звучали патріотичні та повстанські пісні у виконанні дівчат-пластунок, родичів Миколи Арсенича та творчих колективів села. Внучатий племінник Миколи Арсенича – Василь разом із односельчанкою розіграли трагічну сценку із останніх годин життя генерала. Де Арсенич, будучи оточеним диверсантами НКВД, застрелив дружину Ганну і себе. За сценою пролунали справжні постріли з газового пістолета. Деякі глядачі настільки пройнялися сценкою, що навіть просльозилися.

Також на презентації багато приємних слів про автора та книгу сказав сільський голова Нижнього БерезоваІванків Михайло. Виступили письменники і поети Івано-Франківщини, зокрема Петро Арсенич (племінник Миколи Арсенича), та Микола Симчич (родич сотника Мирослава Симчича). Земляки Миколи Арсенича із великим захопленням сприйняли роман Аркадія Поважного і дякували йому за ґрунтовну працю. Для більшості було щирим і приємним відкриттям, що представник Сумщини пише твори про УПА. Автора привітали з виходом книги, побажали успіхів і нових творчих звершень. Сумському письменнику подарували книги місцевих авторів та сувенір – гуцульську сокирку.

Після презентації вишикувалась велика черга охочих придбати книгу із автографом. Люди брали по кілька книжок аби подарувати своїм друзям та знайомим, хто не зміг прийти на презентацію.

Під час неофіційної частини березуни висловили думку, що книга Аркадія Поважного «Генерал» буде цікавою для майбутніх поколінь і роман необхідно вивчати у школі на уроках літератури.

Як розповів Аркадій Поважний, така феєрична презентація була вперше у житті, хоча це вже шоста книга у творчому доробку автора. Сумський письменник приємно здивований таким теплим прийомим у Прикарпатському краю.

Оксана РОМАНЕНКО

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа