Суддю Чауса затримано в Молдові

За оперативними даними, суддю Дніпровського райсуду м. Києва Миколу Чауса, підозрюваного у вчиненні злочину, передбаченого ч.4. ст.368 Кримінального кодексу України («Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою»), затримано на території Республіки Молдова.Затримання відбулося на підставі інформації, яку Національне антикорупційне бюро України надало Національному антикорупційному центру Молдови.

Наразі детективи НАБУ готують документи для екстрадиції судді. Після отримання офіційної інформації про затримання підозрюваного Бюро матиме змогу у десятиденний термін направити клопотання про екстрадицію судді Миколи Чауса до Генеральної прокуратури України як уповноваженого державного органу в цих питаннях (п.2 ст.574 Кримінального процесуального кодексу України). Після цього Генпрокурор має скерувати запит до компетентного органу іноземної держави про видачу особи в Україну. Остаточне рішення ухвалюватиме суд Республіки Молдова.

Нагадуємо, 9 серпня 2016 року детективи НАБУ викрили суддю Миколи Чауса під час отримання неправомірної вигоди (хабара) у сумі 150 тис. дол. США (понад 3,7 млн грн) за ухвалення вироку в інтересах підсудних.

6 вересня Верховна Рада України дала згоду на затримання судді та притягнення його до кримінальної відповідальності.

Скориставшись суддівським правовим імунітетом, підозрюваний залишив територію України. З 12 вересня суддю оголошено у національний розшук, із 11 листопада – у міжнародний розшук.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа