Судді Верховного Суду хочуть скасувати реформу судів

Верховний Суд просить Конституційний Суд визнати неконституційним ліквідацію вищих спеціалізованих судів та конкурсний відбір суддів. Відповідне рішення прийняв пленум Верховного Суду в понеділок.

За словами народного депутата Вікторії Пташник, ще під час обговорення змін на Конституційній комісії суддям найбільше не подобалася ідея кваліфікаційного оцінювання та закріплення як підстави для звільнення неможливості пояснити джерела походження свого майна та майна своїх родичів. Втім, до кваліфікаційного оцінювання ставилися набагато спокійніше, ніж до необхідності заново подаватися на конкурси, коли стало відомо, що Верховний Суд підлягатиме оновленню, й, відповідно, всі судді до нього будуть обиратися заново.

«Відповідно до Закону України «Про судоустрій та статус суддів» Верховний Суд утворюватиметься протягом 6 місяців. Вищі спеціалізовані суди як такі скасовуватимуться. Замість них у складі Верховного Суду передбачається створення відповідних касаційних судів. В конкурсі на посаду судді Верховного Суду зможуть брати участь судді зі стажем роботи не менше 10 років (що дозволяє податися на конкурс суддям з регіонів) та, найголовніше – науковці та адвокати, що мають також 10-річний стаж роботи. Звісно, це обурює суддів діючого Верховного Суду України та вищих спеціалізованих судів. Очевидно, що не готові вони були проходити нелегку процедуру конкурсного відбору, подавати декілька декларацій, пояснювати джерела походження майна своїх сімей та чесно змагатися з тими, хто не належав раніше до суддівської касти», – говорить Пташник.

Received: from [email protected]; Mon, 3 Oct 2016 15:41:36 +0300

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа